latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:22 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Додик у посјети Загребу, осуде из Сарајева (ФОТО/ВИДЕО)

Сама најава данашњих састанака српског члана Предсједништва БиХ и предсједника и премијера Хрватске изазвала је до сад невиђену лавину коментара и напада из Сарајева.
Додик у Загребу - Фото: РТРС
Додик у ЗагребуФото: РТРС

Предњачили су предсједник СДА Бакир Изетбеговић, хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, покушавајући да све прикажу као приватну посјету, истовремено нападајући званични Загреб јер подржава политику Милорада Додика.

Састанак Додика и Милановића (фото: Уредник предсједника)

- То је њихов избор, као што су њихов избор и посљедице које ће из таквих поступака наступити - поручио је Џаферовић.

- Додик у приватну посјету званичницима Републике Хрватске доноси поруку која је уједно и циљ његове политике, да ентитет Република Српска и Србија буду једна држава - рекао је Комшић.

- Позвати Додика заобилазећи Џаферовића је лоше. То је подршка политици коју Додик представља, а то је лоша политика - изјавио је Изетбеговић.

Милорад Додик, Зоран Милановић (фото:Уред предсједника)

У сличном тону, федерални медији и аналитичари утркивали су се у покушају да минимизирају састанке у Загребу, истовремено указујући на, како су оцијенили, њихове опасности.

На недипломатске оцјене из Сарајева, из Загреба одговарају у мирнијем тону. Додика су дочекали као представника српског народа, речено је из кабинета Зорана Милановића, док је Пленковић у Сабору рекао да ће између осталог разговарати о инфраструктурним пројектима.

- Радни сусрет, без некакве велике драме. Можемо разговарати о чему год хоћемо - рекао је Пленковић.

Додик - Пленковић, Фото: РТРС

На драму из Сарајева одговарају и у Бањалуци и поручују да Додик и Република Српска неће питати СДА како да води политику.

- Бакир Изетбеговић, Шефик Џаферовић, СДА и сви остали представници политичког Сарајева данас на један најогољенији и најочигледнији начин испољавају све своје фрустрације и комплексе чињеницом да они нису једини који се питају у БиХ - рекао је портпарол СНСД Радован Ковачевић.

Успјели су да елиминишу легитимног представника Хрвата из Предсједништва БиХ, и не могу да се помире са тим да тај посао не могу ни сада, нити ће икада моћи да ураде када је ријеч о Републици Српској и српском народу, рекао је Ковачевић.