latinica  ћирилица
17/09/2020 |  14:35 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Додик: Нема признања тзв. Косова, Парламент Српске ће то потврдити (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће покренути питање виталног интереса на приједлог одлуке о признању самопроглашеног Косова.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је потврдио да на данашњој ванредној сједници Предсједништва БиХ није усвојен приједлог одлуке о признању  БиХ самопроглашеног Косова јер је он био против тога. Навео је да ће се о овом питању изјаснити Народна скупштина Републике Српске. 

Додик је потврдио и да је одбијен његов захтјев за измјештање Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим. Он сматра да је важно да Амбасада буде премјештена.

- То је важно јер је то доказ пријатељства према БиХ према Израелу, и сматрам да треба подржати напоре да се одреди сједиште и да се то поштује - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да су одређене земље попут САД већ прихватиле да премјесте своју амбасаду у Јерусалим и да су многе земље најавиле да ће отварањем канцеларија са дипломатским статусом ући у прву фазу реализације такве једне одлуке.

- Сматрао сам да то треба тако да учинимо. Та тачка дневног реда се обавезно ставља на дневни ред јер се не гласа о дневном реду јер је тако дефинисано правилником. Чланови Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комишић гласали су против ове одлуке а ја сам гласао за и она није донесена, а о њеној судбини ћемо видјети како ће се кретати и шта ће бити. Али, углавном мислим да треба остати посвећен добрим односима са Израелом у дијелу укупних рјешавања стабилизације мира на Блиском истоку - рекао је Додик.

Он је указао да су му Џаферовић и Комшић сугерисали да је раније донесена резолуција Савјета безбједности УН о том питању и да би БиХ, уколико би донијела такву одлуку, имала дипломатсих или неких других проблема.

- То наравно не мора да значи и није доказано јер САД као најмоћнија сила свијета зна за ту одлуку УН и донијела је своју одлуку по том питању. То говорим у једном другом контексту јер је Комишић покренуо питање признавања Косова као независне државе са међународним капацитетима - рекао је Додик.

Комшић је, према ријечима српског члана Предсједништва БиХ, образлагао своју одлуку да треба поштовати вољу Албанаца на Косову и ствар коју су одавно одлучили и да је такво фактично стање.

- А на мој упит како сада не важи релевантна Резолуција Савјета безбједности УН 1244 у овом случају и како се он опредјељује да то подржи – није било одговора. На гласању Џаферовић и Комшић су гласали за одлуку да се призна Косово а ја сам био против. Даља процедура иде тако да ће се на сљедећој сједници Предсједништва БиХ та тачка обавезно ставити на дневни ред и о њој одлучивати - појаснио је Додик.

Он је поручио да Предсједништво БиХ неће бити коначно мјесто одлучивања о питању признању самопроглашеног Косова, него Народна скупштина Републике Српске јер ће потегнути питање виталног националног интереса.

- Мислим да је добро да је ово питање дошло на дневни ред. До сада се спекулисало, неки су били за признавање неки против, да губимо партнере у пословном и политичком смислу. Добро је да ћемо имати коначну одлуку - рекао је Додик.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске сматра да ће епилог бити одлука да се такозвано Косово неће признати што ће остати основа за понашање и поступање свих у БиХ, јер је ријеч о одлуци донесеној у ваљаној процедури.

Када је ријеч о његовом приједлогу да се минутом ћутања ода почаст првом предсједнику НСРС Момчилу Крајишнику, који је у уторак преминуо, Додик је рекао да су друга два члана Предсједништва БиХ то одбила, али да ће дати налог свим шефовима дипломатско конзуларних представништава да отворе књигу жалости.

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да је на данашњој редовној сједници Предсједништва БиХ разговарно о пандемији вируса корона, наводећи да је БиХ ушла у глобални процес набавке вакцине.

Он је рекао да је једна од тема била и мигрантска криза, истичући да ће бити ангажован додатни број припадника Граничне полиције у циљу спречавања илегалних миграција.

Подсјећамо, у Сарајеву су данас одржане двије ванредне и једна редовна сједница Предсједништва БиХ.