latinica  ћирилица
18/09/2020 |  07:23 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Четврт вијека од одбране западних граница од хрватске агресије (ФОТО)

У Козарској Дубици, Новом Граду и Костајници обиљежена је 25. годишњица одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије.

У порти храма Свете Петке у Козарској Дубици служен je парастос, након чега су положени вијенци и цвијеће.

Козарска Дубица: Обиљежавање одбране западних граница

Парастосу, који су служили свештеници дубичке парохије, прусисуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, делегација Народне скупштине Републике Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, општински званичници, представници борачких организација и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Козарска Дубица: Обиљежавање одбране западних граница

У Новом Граду положени су вијенци код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске.

Нови Град: Обиљежавање одбране западних граница (Фото: СРНА)

Вијенце су положили представници општине Нови Град, општинске борчке организације, организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила ове општине, као и других општинских организација проистеклих из протеклог рата.

Након тога, у насељу Туњица у Новом Граду служен је помен жртвама, те положени вијенци и прислужене свијеће код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата.

У Костајници су вијенци положени на споменик борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату у градском парку.

На подручју западнокрајишких општина - Козарска Дубица, Нови Град и Костајница 18. и 19. септембра 1995. године у хрватској агресији убијено је 106 лица, од којих 55 цивила и 51 војник. Рањено је 39 цивила и 62 војника.

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету, а према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду је 83,3 милиона КМ, у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ, а у Костајници 40 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра у 9.25 часова и током два дана офанзиве погинуло је 57 људи, и то 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године да потисну Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на подручје општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстана је међу најзначајније датуме новије историје.

Овај историјски догађај обиљежава се у складу са важећим препорукама у вези са спречавањем ширења заразе вирусом корона.

Извор: РТРС/СРНА