latinica  ћирилица
18/09/2020 |  09:09 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

Нови Град: Обиљежавање 25 година од одбране (ФОТО)

Полагањем вијенаца код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Новом Граду јутрос је почело обиљежавање 25 година од одбране западних граница Српске од хрватске агресије током које је у овој општини убијено 57 српских цивила и војника.
Нови Град: Обиљежавање одбране западних граница - Фото: СРНА
Нови Град: Обиљежавање одбране западних границаФото: СРНА

Вијенце су положили представници општине Нови Град, општинске борчке организације, организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила ове општине, као и других општинских организација проистеклих из протеклог рата.

Фото: СРНА

У насељу Туњица, гдје су припадници хрватских снага 1995. године прешли на територију општине Нови Град, у 9.00 часова биће служен помен жртвама, а након тога положени вијенци и прислужене свијеће код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата.

Општина Нови Град организује обиљежавање Дана одбране западних граница Републике Српске у складу са важећим препорукама у вези са спречавањем ширења заразе вирусом корона.

Нови Град: Обиљежавање 25 година од одбране

На подручју западнокрајишких општина - Козарска Дубица, Нови Град и Костајница 18. и 19. септембра 1995. године у хрватској агресији убијено је 106 лица, од којих 55 цивила и 51 војник. Рањено је 39 цивила и 62 војника.

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету, а према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду је 83,3 милиона КМ, у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ, а у Костајници 40 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра у 9.25 часова и током два дана офанзиве погинуло је 57 људи, и то 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године да потисну Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на подручје општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстана је међу најзначајније датуме новије историје.