latinica  ћирилица
18/09/2020 |  11:16 | Аутор: СРНА

Селак: За одбрану граница Српске животе су дали најбољи

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак сматра да је дужност друштва да памти и обиљежава дан када су прије 25 година одбрањене западне границе Републике Српске од агресије Хрватске војске и да се сјећа жртава и хероја.
Горан Селак - Фото: СРНА
Горан СелакФото: СРНА

Селак је нагласио да се Српска данас сјећа страдалих бораца и цивила које су убиле хрватске снаге приликом агресије, саопштено је из СПС.

- За све нас то треба да буде велики мотив да својим залагањем, радом и одговорношћу обезбиједимо сигурну будућност и да чувамо слободу Републике Српске, за коју су животе дали најбољи - поручио је Селак.

На подручју западнокрајишких општина - Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији убијено је 106 лица, од којих 55 цивила и 51 војник. Рањено је 39 цивила и 62 војника.

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету, а, према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду је 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова. Хрватска војска била је у садејству са припадницима такозване Армије БиХ и ХВО-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године да потисну Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.