latinica  ћирилица
19/09/2020 |  09:32 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Лице из Станара лишено слободе у међународној полицијској истрази

Лице чији су иницијали Р.П. из Станара лишено је слободе у међународној полицијској истрази због сумње да је извршио кривична дјела израда и уношење компјутерских вируса и прање новца.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске са партнерским агенцијама за спровођење закона из Велике Британије реализовали су међународну акцију усмјерену на лица која врше израду и уношење компјутерских вируса.

Након вишемјесечне истраге у оквиру које су идентификована лица која су креирала малициозне програме, те их дистрибуирали путем специјализованих платформи на интернету, уз сагласност Окружног јавног тужилаштва у Добоју, а по наредби Основног суда у Добоју, слободе је лишено лице Р.П. из Станара, саопштено је из МУП-а Српске.

Претресом стамбених и других просторија које користи Р.П. у Станарима пронађено је и одузето више комада различитих мобилних телефона, рачунара, таблет, више комада преносних меморија, СИМ картица различитих телеком оператера из Европе и свијета, уплатнице, исплатнице и евиденције које се могу довести у везу са предметним кривичним дијелима, као и новац у износу од око 37.000 КМ у разним апоенима КМ и евра.

У саопштењу из МУП-а се наводи да је извршено и блокирање банковног рачуна на којем се налази око 46.000 КМ.

Истрагом је утврђено да је осумњичени заједно са лицима са подручја источне Европе вршио уношење компјутерских вируса оштећенима са подручја Велике Британије, САД и других земаља западне Европе и свијета у сврху креирања мреже заражених рачунара /"Ботнет"/ након чега су контролисаном употребом мреже заражених рачунара вршили нападе /DDoS, Ransomware/ с циљем стицања противправне имовинске користи.

Након извршене криминалистичке обраде, уз сагласност поступајућег тужиоца Окружног јавног тужилаштва Добој, лице лишено слободе је пуштено на слободу, док ће против њега надлежном тужилаштву бити поднесен извјештај о извршеном кривичном дјелу.

Срна незванично сазнаје да је ријеч о Радиславу Пејчићу.