latinica  ћирилица
21/09/2020 |  19:12 ⇒ 22/09/2020 | 07:09 | Аутор: РТРС

И даље траје медијска хајка из Сарајева против Вишковића (ВИДЕО)

Већ данима траје медијска хајка из Сарајева против премијера Републике Српске Радована Вишковића. Сарајевски портали цијелу су причу покренули на основу изјаве заштићеног свједока, који је у исказу пред Судом БиХ, наводно повезао Вишковића са дешавањима у Сребреници у јулу 1995. године.
Радован Вишковић (фото:Влада Републике Српске) - Фото: Тwitter
Радован Вишковић (фото:Влада Републике Српске)Фото: Тwitter

Да је ова прича медијски безуспјешно експлоатисана и прије скоро 10 година показују и пресуде против директора, уредника и новинара БХРТ-а, који су због клевете новчано кажњени.

Сарајевски портал istraga.ba изгледа да наставља тамо гдје је БХРТ и емисија "ЦРТА" стала 2011. године. Због серијала прилога о умијешаности челних људи милићког "Боксита", међу којима и Радована Вишковића у наводно премијештање масовних гробница у Новој Касаби, уредници и новинари БХ јавног сервиса зарадили су тужбу.

Седам година касније и пресуду за клевету, јер су у спорним прилозима пуштали исказе Душка Вагурића, у којим је он износио лажне тврдње против Рајка Дукића и Радована Вишковића. Вагурић је у прилозима магазина "ЦРТА" тврдио да је Дукића и Вишковића у јулу 1995. године видио у мјесту Нова Касаба, гдје је, како је навео, видио и мртве људе.

"Вишковићу, сад ћеш добити камионе и утовариваче. Возите их. Знаш шта ћеш радити и да му Вишковић одговара
– Није нам Младић тако наредио.
– Како вам је наредио?
– Да их возимо у Кладањ.
- Ја сам вама Младић овдjе и немој много да паметујеш- и упали BMW и оде према Коњевић пољу”

Пресудом Основног суда у Власеници директор, уредници и новинар БХРТ-а били су дужни да исплате "Бокситу" 11.400 марака. На суду је доказано да Вагурић није говорио истину, јер није у то вријеме могао бити у Новој Касаби. То су портвдила и изјавама двојица његових сабораца Милорад Ивановић и Мићо Кандић.

- Његова изјава да је тада видио у униформи Радована Вишковића је чиста бесмислица. Прво, он Вагурић, као што су рекли његови саборци није био ту. Друго, што тада у Новој Касаби није био ни Вишковић Радован, а ни Рајко Дукић. Треће, тада се Дукић и Вишковић нису ни познавали. Четврто, Дукић није био у Касаби, нити је возило БМВ икада имало дипломатске таблице - наводи се у кривичној пријави.

Да је свједок износио неистине утврдио је и суд јер је утврђено да је Вишковић Дукића упознао тек у августу 1996.године када је почео радити у "Бокситу" из Милића.

Ова пресуда постала је актуелна након што је портал istraga.ba објавио исказ заштићеног свједока који за исто дјело терети премијера Радована Вишковића.