latinica  ћирилица
21/09/2020 |  19:18 ⇒ 22/09/2020 | 07:10 | Аутор: РТРС

Сребреница: Свечано отворен "Споменик миру; Бојкот Бошњака (ВИДЕО)

Поводом Међународног дана мира, данас је у Сребреници на градском тргу заједно са фонтаном, постављен и званично отворен "Споменик миру".
Споменик мира у Сребреници - Фото: РТРС
Споменик мира у СребренициФото: РТРС

Одборници локалног парламента раније су донијели одлуку о постављању споменика на иницијатву ОХР-а.

Представници СДА повукли су првобитну подршку овој идеји и позвали све Бошњаке из Сребренице да бојкотују постављање ове статуе.

Поједини бошњачки политичари најавили су и уклањање овог споменика.

У Сребреници је данас било свечано. У центру општине откривен је "споменик миру" и пуштена градска фонтана. Споменик треба да буде симбол помирења и суживота.

- Ово је идеја која је подржана од свих представника политичких у Сребреници, добила је одобрење и од међународне заједнице и организација - рекао је Младен Грујичић, начелник Сребренице.

- Мир нема алтернативу, зато ова иницијатива има подршку Владе Републике Српске - поручио је данас у Сребреници министар Ален Шеранић.

Овај споменик требало је да буде симбол мира, суживота и помирења!

Првобитно подржан од готово свих одборника и Срба и Бошњака, данас је, међутим, камен спотицања међу локалним политичарима. Одборници СДА на посљедњој СО Сребреница повукли су своју сагласност.

Предсједник локалног парламента Недиб Смајић најавио је да ће, у случају изборне побједе ове странке, споменик бити уклоњен.

- Уколико његова политика побједи, то је порука и Србима и Бошњацима, вратићемо вас у 90-те. Онај ко сруши споменик, срушио је мир, а то је политичка изјава предсједника Скупштине општине - поручио је Грујичић.

За Хамдију Фејзића, замјеника начелника општине овај споменик је споран али му није споран споменик Насеру Орићу, чију је израдњу најавио. Данас нико од политичких представника Бошњака није желио пред камеру. За представнике српског народа ,оваква реторика је недвосмислено ратнохушкачка.

- Да ли смо још у деведесетим годинама и шта нам треба за будућност - пита Радомир Павловић, "Коалиција заједно за Сребреницу".

"Споменик миру" дјело је аутора Милана Торбице, а идеју је финансирао Слободан Павловић, оснивач фондације Слобомир.