latinica  ћирилица
22/09/2020 |  17:42 | Аутор: СРНА

Рунић: Од неразвијених општина праве још неразвијеније

Начелница Дрвара Душица Рунић изразила је незадовољство због позиције ове општине у Федерацији БиХ, јер системом расподјеле прихода од ПДВ-а по кључу који је тренутно направљен неразвијене локалне заједнице постају још неразвијеније.
Начелнца општине Дрвар Душица Рунић - Фото: СРНА
Начелнца општине Дрвар Душица РунићФото: СРНА

Рунићева је, након састанка са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и начелником Гламоча Небојшом Радивојшом, истакла да неразвијене локалне заједнице са таквим приливом средстава немају могућности да сервисирају текуће потребе, а поготово да буду сервис грађанима какав би требале да буду.

Она је рекла да се у Дрвару у протеклих годину дана, захваљујући средствима Србије, реализују велики инфраструктурни пројекти који годинама након рата чекају на реализацију.

- Нажалост, мало је средстава у односу на потребе ове локалне заједнице - указала је Рунићева и истакла да је Дрвар специфична општина, која је прије рата била изразито развијена индустријска општина, а сада је трећа по неразвијености.

Она је констатовала да Дрвар спада у ред изразито неразвијених општина и напоменула да би се са виших нивоа власти морало водити рачуна о овим општинама приликом расподјеле прихода, те о проблемима са којима се сусрећу.

- То је, између осталог, прекобројност запослених на локалним нивоима, из простог разлога што смо изразито повратничка општина са већинским српским становништвом. Када је ријеч о кантоналним институцијама немамо могућности да се запослимо да бисмо остварили основне егзистенцијалне проблеме - рекла је Рунићева.

Она је на састанку указала и на проблем нелегално депонованог отпада са којим се ова општина суочава од 1. јула.

- Овај проблем је актуелан готово пуна три мјесеца и као начелник општине са сарадницима и грађанима водим административну борбу да дођемо до одговора на многа питања која су се десила у овом случају - рекла је Рунићева.

Она је додала да је јуче добила допис федералног Фонда за заштиту животне средине у којем је информисана да су примили закључак Владе Федерације БиХ од 28. августа и да ће поступити по том њему и кренути у систем јавних набавки.

- Међутим, када сам провјерила све то у јавним набавкама за транспорт и депоновање и спаљивање отпада са подручја четири општине, Дрвар, Грахово, Бусовача и Бихаћ нисам нашла на порталу јавних набавки, тако да и даље остаје отворено питање да ли је ово куповина времена - напоменула је Рунићева.

Она је подсјетила да су урадили конкретне потезе у спречавању даљег увоза отпада и да је ФБиХ издала двије дозволе за увоз 6.000 тона отпада на подручје општине Дрвар фантомској фирми која је пропустила све системе и правилнике о регистрацији фирме.

- Све је сада у надлежности федералне инспекције, зато што се у овом моменту отпад налази у туђем простору. Као начелник општине немам надлежност над туђим власништвом, јер отпад је туђе власништво у туђем пословном простору. Надам се да ће Федерална инспекција завршити овај посао, а именовала их је Влада ФБиХ да врше надзор над овим комплетним случајем - рекла је Рунићева.

Она је додала да то раде од првог дана када су их послали и на захтјев министра екологије и туризма у федералној Влади Едите Ђапо, те да се нада да ће овај проблем бити ријешен.

- Апсурд је да су дозволе добијене изузетно брзо од кантона у року од шест дана, а од ФБиХ у року од мјесец дана, а ми већ три мјесеца не можемо доћи до рјешења проблема и до тога ко је одговоран за овај проблем - навела је Рунићева.