latinica  ћирилица
22/09/2020 |  19:37 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Како су СДА и медији под њеном контролом обманули јавност? (ВИДЕО)

СДА, и медији под њеном контролом, настављају са бруталним блаћењем предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, не бирајући средства како би прикрили подјеле у овој политичкој партији, и сукоб на релацији Тужилаштво - Суд БиХ.
Вишковић-транскрипт - Фото: РТРС
Вишковић-транскриптФото: РТРС

У причу је ушао и Меморијални центар Сребреница, који је објавио наводни доказ о учешћу Вишковића у премјештању Бошњака 95-те. На тај начин, тврде у Републичком центру за истраживање ратних злочина, ставили су се у функцију обавјештајних и параобавјештајних структура, чији је циљ дестабилизација Републике Српске.

Меморијални центар Сребреница затражио је од Тужилаштва БиХ да на разговор позове премијера Републике Српске, прилажући транскрипт који, наводно,д оказује да је Вишковић био укључен у превоз 700 људи с ливаде у Сандићима. Ово је документ у којем се спомиње Вишковић, који су објавили федерални медији.

Оно што су изоставили јесте име. У оригиналном транскрипту је пресретнути разговор Милана Крсмановића и Горана Вишковића, а не Радована, како тврде у Меморијалном центру и федералним медијима, који су објавили само руком писани транскрипт. У оном из Хага, наведена су пуна имена и презимена.

Из контекста је извучена и интерпратација свједочења Жељка Керкеза официра Главног штаба. Цитирањем само дијелова свједочења, покушава да се створи слика да је Радован Вишковић мијењао Керкеза у периоду који се односи на догађаје у Сребреници у јулу 95. иако је сам свједок потврдио да је прије тога преузео команду.

Такође, извлачење из контекста настављено је и даље, тврдњама да је Вишковић присуствовао и чак наређивао депортовање заробљеника. Међутим поново су изостављени кључни дијелови, у којима је Керкез потврдио да је у Поточарима лично разговарао са пуковником Крсмановићем и да су задржавања на том подручју била веома кратка.

- Једино лично сам знао овог начелника саобраћајне службе, пуковника Крсмановића с којим сам ступио у контакт и разговарао - каже Керкез. 

У федералним медијима намјерно су изостављени и остали дијелови свједочења, али и чињеница да се име Радована Вишковића не спомиње ни у једној пресуди за Сребренциу. Циљ је био само ставити га на мјесто догађаја па макар и подметањем у транскрипт особе која већ служи казну у затвору у Фочи.

Селективном објавом дијела документа, Меморијални центар ставио се у функцију обавјештајних дјеловања, кажу у Центру за истраживање ратних злочина Републике Српске. Циљ је да се покушајем дискредитације званичника Републике Српске скрене пажња са свих афера које се дешавају у Суду БиХ, те да се изврши удар на руководство Српске.

- Селективномо објавом документа односно сегмента из једног документа покушавају да манипулишу и направе ситуацију у којој желе да прикажу Вишковића као одговорног, што није тачно, јер се из цијелог документа и транскрипта види да је на тај начин покушан да се извуче тај дио и да се прикаже нека одговорност која се не види из цијелог документа,које апсолутно нема - сматра Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Тако је на основу дијела документа, настала још једна конструкција у режији сарајевских медија. Експресно, огласила се СДА увлачећи у причу још једну своју мету – Тужилаштво БиХ. Наиме, за СДА је недопустива, како су навели, инертност Тужилаштва, на челу са Горданом Тадић, тврдећи да премијера Српске не хапси за најтеже злочине, док, како су саопштили, бошњачке функционере хапси на основу климавих индиција.

Да ли је климав доказ дјелимично објављен транскрипт без правог имена, нису прецизирали. Из СНСД-а најоштрије осуђују срамне нападе на Вишковића. Кажу, ако треба нека се све истражи, али Вишковћ је у рату и у миру остао частан.

- СДА се данас потпуно отворено разоткрила као налогодавац цијеле срамне хахјке на предсједника Владе РС. Потпуно очигледно да мамо спрегу политике СДА и њихових структура у Суду БиХ, у обавјештајном подземљу, чији је Авдо Авдић један од главних експонената - навео је Радован Ковачевић портпарол СНСД-а.

Све ово дешава се у јеку дубоких подјела у СДА, и покушаја да на кључним мјестима задрже директора ОБА и предсједника Суда БиХ – првог са сумњивом дипломом, другог са непријављеним двојним држављанством. Обојица под истрагом, али и заштитом федералних медија који се по навици баве искључиво креирањем афера у Републици Српској.