latinica  ћирилица
23/09/2020 |  19:22 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Дервента добија статус града (ВИДЕО)

Након бројних најава и готово годину од покретања процедуре, пред посланицима је нацрт закона којим би једна од, статистички, најразвијенијих и најпросперитетнијих општина у Српској постала град.
Дервента (фото: Туристичка организација општине Дервента) -
Дервента (фото: Туристичка организација општине Дервента)

Ипак, један од два кључна услова нису на страни Дервенте.

- Један од услова је да општина има више од 50 хиљада становника и да у посљедње три године, на основу одлуке о утврђивању степена развијености локалне самоуправе, има статус развијене општине. Изузетно, општина која има стопу запослености изнад републичког просјека, статус града може стећи без обзира на број становника - изјавила је Сенка Јујић, министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Највећа предност Дервенте управо је у броју запослених. То говоре подаци Републичког завода за статистику - 2013. стопа запослености у Српској износила је 34,9 одсто, у општини Дервента 37 одсто. У односу на републички просјек више за 2,1 одсто.

За СНСД-овог Игора Жунића одлука да се данас једна од најразвијенијих, а послије рата једна од најразрушенијих оштина назове градом, похвала је свим њеним грађанима.

- Од спаљене земље, од 14 хиљада порушених објеката, без воде, без струје. Сви заједно, грађани Дервенте, пријатељи Дервенте, они који више нису у Дервенти, смогли су снаге да то све врате - рекао је Жунић.

Иако поздрављају развој сваке општине, посланици опозиције дијелом су критиковали нацрт који је пред њима.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић каже да Дервента можда има највећи број запослених, али има најмањи просјек плата, а нема ни болницу. Просјек плата је порастао за најмање 100 марака у претходном периоду, а болницу је укинула послијератна власт, која је данас у Српској и Дервенти опозиција - одговара Игор Жунић.

- Мислим да нисте учинили довољно за своју Дервенту, а то је због тога што је ауто-пут обишао Дервенту. Нема прикључка, осим у Прњавору и Јоховцу - додала је Видовићева.

- Када говорите о ауто-путу, Просторни план је прављен тада када је прављен и сама верзија Просторног плана је заобишла Дервенту. У то вријеме ја нисам био народни посланик, и није била ова власт, већ су били неки други који су имали потпуно друге визије - одговорио је Жунић.

Опозиција сматра спорним и одредбе закона који дефинишу промјену статуса општине. Кажу, неопходно је мијењати критеријуме и учинити их једнакима за све. Да ће Нацрт закона о граду Дервента подржати, најавили су и у Клубу посланика СДС-а.

- Честитам и желим да се сви дијелови Републике Српске развијају једнако, али зашто се не проводе закони или се не промијене они закони који не дозвољавају критеријуме да Дервента постане град - нагласио је посланик СДС-а Миладин Станић.

За добијање статуса града неопходна је и измјена Закона о територијалној реорганизацији. Нацрт тог акта народни посланици размотрили су готово без расправе.

Повезане вијести:

НСРС о Извјештају о раду МУП-а