latinica  ћирилица
24/09/2020 |  18:43 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Након двогодишњих опструкција усвојена Ревидирана стратегија (ВИДЕО)

Након двије године опструкције бошњачких министара у Савјету министара, Ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина, усвојена је на ванредној сједници.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Ревидирана стратегија подразумијева да се најсложенији предмети ратних злочина процесуирају пред правосуђем БиХ, а мање сложени у ентитетским и нижим правосудним инстанцама, до краја 2023. године.

Усвајање ове стратегије, као једног од 14 приоритета Европске комисије на интеграционом путу БиХ ка Унији, оцијењено је као позитивно од представника правосудне заједнице и међународних званичника.

БиХ је 2008. усвојила Стратегију за рад на предметима ратних злочина, која је предвиђала да се на нивоу БиХ процесуирају најсложенији предмети ратних злочина у року од седам година, а сви остали да буду пребачени на ентитетски ниво и завршени до 2023. године.

Крајем 2015. истекао је рок од седам година, али нису били завршени сви најсложенији предмети ратних злочина на нивоу БиХ, због чега је Савјет министара у априлу 2017. године формирао радну групу која је у мају 2018. године доставила Приједлог ревидиране стратегије, која предвиђа да већи број предмета буде пребачен на ниво ентитета.

Према Ревидираној стратегији за рад на предметима ратних злочина, најсложенији предмети биће процесуирани пред Судом БиХ, а остали предмети, који су према мишљењу правника мање сложени, биће процесуирани пред ентитетским правосуђем или правосуђем Брчко дистрикта.

Повезане вијести:

Тегелтија: Усвајање Стратегије важно за процесуирање ратних злочина

Тегелтија: Важан корак за убрзање процесуирања ратних злочина

Којић: Ревидираном стратегијом биће убрзан рад на предметима ратних злочина