latinica  ћирилица
25/09/2020 |  10:20 ⇒ 14:23 | Аутор: srpskainfo.com

Народна библиотека обиљежава Европски дан језика

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске данас ће се по тринаести пут обиљежити Европски дан језика, дан европског плурилингвализма и мултикултуралности.
Библиотека - Фото: РТРС
БиблиотекаФото: РТРС

Пригодне свечаности, с циљем да код публике свих узраста пробуде интересовање за учење језика, пратиће обиљежавање овог, за европске интеграције, важног догађаја.

Ове године због пандемије вируса корона, организатори су приморани да активности планирају прилагођавајући се ограничењу броја окупљених особа. Поштујући све мјере, организовали су литерарни и ликовни конкурс за ученике основних школа, игру меморије за посјетиоце библиотеке, игру "Учимо ријечи" на Информативно-позајмном одјељењу, те сајам језика.

Ове године по први пут припремили су и радионицу за професоре, коју организују у сарадњи са школама језика. Радионица ће бити организована виртуелно.

– Били смо принуђени да одустанемо од радионица за основце и средњошколце које смо да сада организовали. Прошле године смо одржали седамнаест радионица за ученике – рекла је стручни сарадник за српски језик и књижевност Александра Стошић.


Радионица за професоре ће се одржати у виртуелној учионици, а њена тема је управо организовање и одржавање наставе на даљину.

– Епидемија вируса корона је приморала наставнике да наставни процес пребаце на даљину па смо им жељели олакшати њену припрему и реализацију. Предавачи ће приказати предности оваковог вида наставе, те упознати професоре језика о могућностима кориштења и других форми рада осим фронталне наставе – објаснила је она.

На овом семинару на даљину, који ће се одржати путем виртуелне учионице БББ (Big Blue Button) предавачи ће имати прилику да се упознају са предностима које овај облик наставе нуди и увидјети да није неопходно држати само фронталну наставу у виртуелним учионицама, него да је могуће користити све друге форме рада. Циљ овог семинара, предвиђеног за наставнике и професоре страних језика, јесте олакшавање припреме и спровођења наставе на даљину.

На платоу испред библиотке ће се одржати мали сајам језика на којем ће свој рад и програм представити школе језика.

– Ове године смо били ограничени бројем излагача, па мјесто на сајму нисмо могли понудити Савезу националних мањина чији су чланови на сајмовима одржаним до сада кроз обичаје и језик представљали своје матичне земље. Испред библиотеке смо такође организовали игру меморије за посјетиоце. Они који своје познавање европских симбола и језика буду окушали играјући се са нама очекују и симболичне награде – наглашава.

Широм библиотеке на разним предметима биће исписане ријечи на готово свим европским језицима.

– Жељели смо наше читаоце и посјетиоце на најједностванијим предметима и кроз свакодневне ситуације упознати са различитостима и богатством европских језика – додала je Стошићева.

Као дио овогодишњег програма отворена су и два конкурса за ученике основних школа из Бањалуке. Литерарни под називом "Причајмо истим језиком" (од четвртог до деветог разреда) и ликовни конкурс "Симболи европских градова" (од првог до деветог разреда). Радови ће бити категорисани према узрасту.

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске овај догађај организује под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.