latinica  ћирилица
27/09/2020 |  10:41 | Аутор: СРНА

Парк природе "Орјен": Богатство ендемичних врста и шанса за развој туризма

Подручје Орјена код Требиња, које је Влада Републике Српске прогласила Парком природе, богато је станиште ендемичних биљних и животињских врста, а, осим изузетног еколошког значаја, представља велики туристички потенцијал овог града и цијеле Републике Српске.
Орјен код Требиња - Фото: СРНА
Орјен код ТребињаФото: СРНА

Одлука о проглашењу подручја Орјена Парком природе је услиједила на основу Студије заштите за успостављање Парка природе "Орјен", коју је урадио Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа заједно са ангажованим експертима.

ДЕФИНИСАНЕ ТРИ ЗОНЕ ЗАШТИТЕ

Начелник Одјељења за заштиту природног насљеђа овог завода Драган Ковачевић каже за Срну да су одлуком Владе Републике Српске дефинисани - граница заштићеног подручја, три зоне заштите, управљач и начин управљања.

Он указује да су за сваку од зона заштите - првом, другом или трећем режиму, прописане мјере очувања природних вриједности идентификованих на том простору.

- У режиму заштите првог степена, који је најстрожи, имамо мали проценат површина - то је југозападна или југоисточна граница Парка природе, и идентификован је мали прашумски резерват /подручје Штириног дола/ - каже Ковачевић.

Он напомиње да су у тој зони заштите дозвољени научноистраживачки, едукативни пројекти, као и школе у природи.

Према његовим ријечима, у режиму заштите другог степена прописане су мјере заштите, али је остављено да се са тим подручјем може управљати.

- Врло често је потребно да одређеним мјерама вршимо рестаурацију или побољшање услова како би се поједине биљне или животињске врсте одржалe  - објашњава Ковачевић.

Он истиче да је режим заштите трећег степена најслободнији - тај простор је предвиђен за рекреацију, туризам и одређене видове градње, односно инфраструктурне пројекте који су у функцији заштићеног подручја, односно за градњу планинарских домова, те викенд-насеља која могу бити у сврху туристичке понуде.

Ковачевић напомиње да су приликом одређивања зона заштите уважавали право власништва, водећи рачуна да се не ограничава право приватних власника.

Подручје које је зонирано у првом и другом степену заштите је у државном власништву и њим управља Центар за газдовање кршом у Требињу.

Ковачевић истиче да су сеоска подручја Коњско, Зупци, Граб, Ластва картографски идентификована и уцртана у режим заштите трећег степена, што значи да ће становништво које ту живи моћи да се бави свим активностима којим се бавило и прије проглашавања Парка природе "Орјен".

- Жеља нам је да Орјен као Парк природе и будућа туристичка дестинација буде шанса за развој не само парка, него и домаћинстава и села. Један од циљева развоја Парка је унапређење традиционалне понуде, у интересу је да се то повећа - наводи Ковачевић.

РАЗНОВРНСА ФЛОРА, КАО И ФАУНА ПТИЦА

У истраживању подручја Орјена за потребе студије учествовали су чланови требињског Центра за одрживи развој и екологију, из којег наводе да су специфичан географски положај и клима условили разноврсност флоре и вегетације и развој различитих екосистема, од којих су многи важна станишта за птице овог јединственог подручја.

У Центру истичу да је током теренских истраживања птица на подручју Орјена
регистровано 70 врста птица.

- Велики број ријетких станишта условљава специфичан састав фауне птица. Свакако су значајни налази дневних грабљивица и врста које су ријетке на подручју цијеле БиХ, попут орла змијара или све рјеђег сурог орла - наглашавају из Центра за одрживи развој и екологију.

ОРЈЕН - МАМАЦ ЗА БИОЛОГЕ ЈОШ ОД АУСТРОУГАРСКЕ

Предсједник Планинарског друштва "Вучји зуб" Игор Шкеро рекао је Срни да су чланови Друштва учествовали у изради елабората приликом мапирања стаза на Орјену, видиковаца и изворишта воде.

Шкеро напомиње да се Орјен изучава у посљедњих 150 година, те да је мамац за биологе још од времена Аустроугарске због великог броја ендемичних биљних врста које се налазе у њему.

Он указује да је на овом подручју 2004. године пронађена ријетка биљка перуника, која носи име по Орјену - Ирис орјени /Ирис орјении/.

Шкеро каже да ће чланови Планинарског друштва "Вучји зуб" радити на промоцији Парка природе, мапирањем планинарских стаза и свим што може привући туристе.

- Сваки вид заштите промовише неко подручје много значајно за једну државу, надамо се да ће ово у будућности постати и национални парк - рекао је Шкеро.

ПАРК ПРИРОДЕ - КОРИСТАН ЗА УЧЕНИКЕ

Директор Основне школе "Вук Караџић" у Требињу Александар Вукановић каже да ће Парк природе "Орјен" имати вишеструку корист и за ученике, јер ће, између осталог, омогућити да наставници разредне наставе могу са најмлађим ученицима обрађивати бројне наставне теме у природи.

- Боравак у природи подстиче ученике на развијање еколошке свијести о очувању и заштити природе. Боравећи у природи, дјеца заиста посматрају и проучавају своје окружење. Овакав вид наставе повољно утиче на развој самосталног посматрања и доприноси активности дјеце на проучавању природног окружења - истиче Вукановић.

Парк природе "Орјен" простире се на 16.715 хектара у југоисточном дијелу Требиња, а њиме управља Јавно предузеће "Шуме Републике Српске" посредством требињског Центра за газдовање кршом.