latinica  ћирилица
27/09/2020 |  16:06 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Туризам у свијету - највећи губитник пандемије (ВИДЕО)

Чак 65 одсто мање долазака и боравака туриста у свјетским дестинацијама – то је полугодишња глобална туристичка слика. Према подацима Свјетске туристичке организације штета у туризму већа је од 460 милијарди долара. Свјетски је дан туризма, привредне гране која је највише страдала током пандемије вируса корона.
Вишеград - Фото: РТРС
ВишеградФото: РТРС

Како у доба глобалне пандемије вратити туристе путовањима? Питање свих питања ове године у Бањалуци су покушали да ријеше представљајући град уз помоћ нових технологија.

Ирена Радојевић, директорка Турустичке организације Бањалука каже да ће се на овај начин помоћи и ове године малобројним страним гостима, али и домаћим који често не знају за дестинације у комшилуку.

- У склопу једног сити лајта представљамо таблет који ће давати опште туристичке информације, а затим гастро понуду, разглед града, излете и друге садржаје - додала је Радојевићева.

У 2019. години остварено је готово милион ноћења и милион и по марака прихода само од боравишне таксе у Републици Српској.

Прије почетка пандемије, све је указивало да би ова година могла да обори туристичке рекорде претходне.

Корона је помрсила конце, штета је велика, али тек ће да се збраја.

- До краја године губици ће бити евидентни, али не онако страшни какве смо сви предвиђали обзором на затвореност граница, транспорт који је погођен. Само у једном дану отказано је два милиона летова - рекла је Нада Јовановић, директорка Туристичке организације Републике Српске.

Окренути се домаћим туристима тако је постао мото сезоне. Издато је око 15.000 туристичких ваучера Владе Српске.

Неке дестинације добро су их искористиле, па је на примјер Требиње, имало попуњеност хотелских смјештаја од готово 95 одсто.

У Бијељину су, с друге стране, ваучери довели тек 500-тињак гостију.

- Одмах иза Бање Дворови ту је и Етно село Станишићи, а остали број објеката је занемарљив што се тиче ваучера - истакао је Владо Софренић, секретар Туристичке организације Бијељина.

Марко Радић, директор Туристичке организације Требиње навео је како ће се искористити свака прилика да се анимирају грађани који још увијек размишљају да дођу у Требиње.

- Желимо да у разговору са хотелијерима прилагодимо цијене тим ваучерима, да туристи ипак дођу у Требиње. Ваучери ће се моћи искориситити до 15. новембра, а имамо неке назнаке да ће тај термин да буде продужен - казао је Радић.

Прошлогодишња зимска сезова на Јахорини била је рекордна, а требало је да буде и боља да јој корона није ударила печат мјесец дана прије планираног краја. Овогодишња сезона је неизвјесна, али се дочекује спремно.

- Доста је урађено, много је нових садржаја и надамо се да ова зимска сезона неће осјетити пандемију - рекао је Драган Јакић, директор Туристичке организације Пале.

А осјетили су је сви дијелови свијета, јер према подацима Свјетске туристичке организације, пад у туризму кретао се од 83 одсто у Сјевероисточној Азији, 72 одсто на јужном Медитерану, до 55 одсто у Америци и Африци.

Корона криза, према рачунима ове организације туризам је оштетила за више од 460 милијарди долара.

Предвиђају да ће, чак и ако дође до укидања свих рестрикција и проналаска вакцине, санирање овакве штете потрајати наредне двије и по до четири године.