latinica  ћирилица
27/09/2020 |  18:30 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Неизвјесна кестенијада у Костајници (ВИДЕО)

Доласком јесени, почиње и сезона кестења. У Костајници, која је рај за љубитеље ове јесење посластице, кажу да ће овогодишњи род бити врло добар. Ипак, одржавање традиционалне Кестенијаде због пандемије вируса корона и даље је неизвјесно.
Кестен - Фото: илустрација
КестенФото: илустрација

С првим јесењим данима, Љубиша Стијак упутио се у кестенову шуму на обронцима костајничког брда Баљ.

Повољни временски услови утицали су на квалитет плода, а и на принос који ће сасвим сигурно бити много бољи него претходних година.

- Ова година је била сушна, било је и кише у периоду када се кестен оплођавао, па би могло бити прихода - каже Стијак.

Прве овогодишње приходе од кестена имају и продавци на костајничкој пијаци. Тврде да је кестен, упркос почетној цијени од седам марака, изузетно тражен.

Међутим, због пандемије, неизвјесно је да ли ће бити одржана традиционална Кестенијада, која се у Костајници одржава половином октобра.

Организатори истичу да је важно да се традиција не прекине, па не одбацују могућност да ће Кестенијаде бити, али скромније него претходних година.

- Програм манифестације који је специфичан за Кестенијаду, као што је етно изложба женских ручних радова, кестен бал, котлић кестенијаде, вече ојкаче и фолклора и одржавање продајне изложбе, једноставо није могуће одржати, јер се ту окипи велики број посјетилаца - рекла је Бранка Кукрука, директорица Туристичке организације општине Костајница.

Штета због неодржавања Кестенијаде биће вишеструка, истичу из општине Костајница.

- Уз директну штету у буџету, индиректну ће имати и сви наши предузетници, јер у те дане викенда велики број грађана посјети нашу општину - истакао је Александар Пашић, портпарол општине Костајница.

Здравље је ипак најважније, свјесни су Костајничани, мада су сагласни да традиција не треба да се прекида.

Прва Кестенијада у Костајници одржана је 1998. године.

Тродневна туристичко-културно-привредна манифестација, у ову пограничну општину, сваке године привуче више хиљада посјетилаца из околних градова и општина, али и сусједне Хрватске.