latinica  ћирилица
27/09/2020 |  18:47 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Љубав према производњи пива изњедрила занатску пивару (ВИДЕО)

Кад има воље, има и начина! То потврђује и примјер брачног пара Маје и Косте Стевановић из Брчког. Ови млади људи, од којих је једно магистар економије, а друго мастер инжењер технологије, напустили су предузећа у којима су радили, и покренули “Занатску пивару“.
Предузетничка породична пивара - Фото: РТРС
Предузетничка породична пивараФото: РТРС

Коста Стевновић из Брчког, 2018. године, напустио је сталан посао, и до тадашњи хоби, претворио у предузетнички подухват. Љубав према технологији производње пива, изњедрила је занатску пивару у сутерену родитељског дома.

- Прво ми је био капацитет 1.500 литара мјесечно да би годину дана након тога четири, пет пута повећали капацитет и сада функционишемо са 4.000 до 5.000 литара мјесечно, можемо припремити зантског пива - каже Коста.

Подухват производње занатског пива, на тржишту гдје се два вијека точи и пије свијетло пиво, индустријских лагера, скептици би рекли, чисти је скок у амбис. Али ако се има, квалитет, пословни план, стратегија и марктетиншко знање, препреке не постоје, него само рјешења.

- Без обзира што је то занатско пиварство, код нас још увијек у повоју, ми радио кроз неке друге активности, кроз удружења, кроз нека дјеловања, фестивале, радимо и на едуцирању потрошача, паралелно са промоцијом и нашим пословањем - истиче Маја.

Градоначелник Дистиркта Брчко, Синиша Милић, истиче да је неопходно дорадити постојеће законе, како би се предузетницима омогућио успјешан развој и још лакше самозапошљавање.

- Оно што је мој циљ ја да се упознам са условима рада занатских пивара и уопште малих предузетника како бисмо кроз интервенције у закону могли прилагодити услове пословања њиховој величини - поручио је градоначелник Брчког.