latinica  ћирилица
28/09/2020 |  11:59 | Аутор: СРНА

Кардиоваскуларна обољења први узрочник смртности у Српској

Кардиоваскуларна обољења су први узрочник смртности у Републици Српској, каже специјалиста социјалне медицине са организацијом и економиком здравствене заштите Института за јавно здравство Српске Драгана Грујић Вујмиловић.
Срце (Фото: Thinkstock) -
Срце (Фото: Thinkstock)

- Највећи фактори ризика за настанак кардиоваскуларних обољења су неправилна исхрана, физичка неактивност, употреба дувана и прекомјерна употреба алкохола - рекла је Срни Вујмиловићева поводом 29. септембра, Свјетског дана срца.

Она је додала да су посљедице оваквог понашања повишен крвни притисак, ниво шећера и масноће у крви, те прекомјерна тјелесна тежина и гојазност.

- Ови посредни фактори ризика указују на повећан ризик од развоја срчаног и можданог удара, затајења срца и других компликација - указује Вујмиловићева.

Она је напоменула да Свјетска федерација за срце указује да су људи са постојећим здравственим проблемом, попут болести срца, рањивији на инфекцију вирусом корона, као и да су подложнији тежем облику ковида 19.

- Према процјени Свјетске здравствене организације више људи умре од кардиоваскуларних болести широм свијета него од било ког другог узрока. У европском региону Свјетске здравствене организације кардиоваскуларне болести узрокују више од половине свих смртних случајева - наводи Вујмиловићева.

Она је додала да се Свјетски дан срца обиљежава од 2000. године с циљем информисања људи о учесталости кардиоваскуларних болести.

Свјетски дан срца и ове године биће обиљежен у Бањалуци, гдје ће на Бањ брду, од 16.00 до 18.00 часова, бити промовисан значај редовне физичке активности у оквиру пројекта "Стаза здравља".

На "Стази здравља" постављена је и информативна табла о значају физичке активности за превенцију кардиоваскуларних обољења.

Из Фондације "Здравље и срце", која реализује пројекат "Стаза здравља" у партнерству са "Друштвом за срце Словеније", истичу да је циљ овог пројекта, који се реализује у шест градова Републике Српске, допринос очувању здравља грађана.

- "Стаза здравља" се поставља, по правилу, у здравој природној средини, и најчешће су то најближа излетишта у природи, шуми, те поред ријеке. То је, у ствари, полигон психофизичке активности, заснован на ходању, трчању, гимнастици, вјежбама обликовања, доступним вјежбама на справама и другим активностима у природи - наводе из ове фондације.

Из Фондације "Здравље и срце" позивају суграђане да се, уз поштовање свих епидемиолошких мјера, придруже активности на Бањ брду коју организују у сарадњи са Удружењем кардиолога Републике Српске, а уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Српске, града Бањалука, бањалучког Дома здравља, Медицинског факултета и Факултета физичког васпитања и спорта Универзитета у Бањалуци.