latinica  ћирилица
28/09/2020 |  17:57 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Додик: Комунисти крили информације о спасавању савезничких пилота у Бољанићу (ВИДЕО)

Осим у Прањанима у Србији, годишњица мисије "Халијард", спасавања савезничких пилота прије 76 година, биће обиљежена и у Бољанићу код Добоја.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Овдје је постојала друга писта за евакуацију, одакле је спасено око 60 авијатичара савезничке војске.

То мјесто, гдје је почела градња спомен-обиљежја, обишао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и најавио да ће монумент подсјетити на пријатељство два народа.

Савезничке авијатичаре, чији авиони су у Другом свјетском рату рушени изнад Озрена, спасавали су Срби мјештани и Краљева отаџбинска војска.

У Бољанићу код Добоја, гдје су за њихову евакуацију направили и аеродром, биће подигнуто спомен- обиљежје, да трајно свједочи о највећој спасилачкој мисији у историји.

- Читав један комплекс ћемо завршити у наредном периоду како би овдје трајно обиљежили ту чињеницу да је Краљева отаџбинска војска била савезничка војска, једнако као партизанским одреди бивше Југославије. Дакле, с ових простора биле су двије савезничке војске, и та чињеница мораће да се укњижи у све уџбенике - истакао је Додик.

Додик је након обиласка почетних радова на изградњи спомен-комплекса, новинарима рекао да је комунистички режим штитио те информације јер им није ишло у прилог да је ослободилачка краљева војска организовала један функционалан аеродром на који су слијетали амерички авиони.

У вријеме градње аеродрома у Бољанићу, Васкрсије Јанковић имао је шест година. Своја сјећања и свједочења мјештана искористио је да напише књигу о спасавању савезничких пилота.

- Око три мјесеца људи су воловским колима довозили материјал и кад су почели авиони слијетати, морало се чекати да земља смрзне. И кад су су слетјели и видјели да практично стоје на леду, бојали су се да неће моћи кренути, али ето било је среће да су кренули и отишли - рекао је Јанковић.

- Сама писта је била импровизована, на ливади гдје није било ниједног домаћинства и народ је пружио подршку савезницима у то вријеме. Амерички официри су дочекивани са цвијећем, српски официри су дочекивани са цвијећем. Кад то успоредимо данас звучи готово немогуће. Да је било тако, многе слике показују - изјавио је Јово Вукељић из Добоја.

Споменици у Прањанима и Бољанићу треба да подсјећају на велики историјски подухват, али и да буду свједоци пријатељства два народа.

- Овај споменик ће свакако оставити у трајно сјећање и вјечну захвалност добрим људима на Озрену, али и скренути пажњу људима у САД да су овдје људи великог срца који су помагали њиховим војницима у Другом свјетском рату - истакао је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

- Веома је важно да се овом крају врати на начин како то заслужује, а то је да ова писта која се протезала овдје овом дужином на неки начин буде рехабилитована - поручио је Додик.

Са узлетишта у Бољанићу 1944. и 1945. године обављено је више летова.

Међу 60 спасених пилота и савезничких официра био је и шеф америчке војне мисије, пуковник Роберт Мекдауел.