latinica  ћирилица
28/09/2020 |  19:04 ⇒ 19:05 | Аутор: СРНА

Петронијевић не вјерује у суд за тзв. ОВК

Београдски адвокат и бивши судија са Косова и Метохије Горан Петронијевић рекао је да то што се оптужница специјалног суда у Хагу против бившег припадника терористичке ОВК Саљиха Мустафе односи на злочине над Албанцима, а не Србима, представља довољан доказ да не вјерује у овај суд.
Горан Петронијевић - Фото: РТРС
Горан ПетронијевићФото: РТРС

Петронијевић је навео да се оптужница против Мустафе односи на обрачун двије терористичке групе ФАРК и ОВК, које су дјеловале на Косову.

- Сама чињеница да први случај на суду није везан за злочине над Србима, већ за убиство других терориста албанске националности од стране терориста из ОВК је обесхрабрујућа - рекао је Петронијевић.

Он је подсјетио да њихови међусобни обрачуни нису предмет овог суда, нити међународне заједнице, већ ратни злочини које је ОВК починио над Србима и осталим неалбанцима.

- Други разлог због кога не верујем у овај суд је заснован на чињеници да су терористи ОВК, посебно командни врх, блиско сарађивали са НАТО, Америком, и још неким државама из ЕУ. То би значило да би свака осуда ОВК злочина била и пресуда тим државама и НАТО - оцијенио је Петронијевић за "Спутњик".

Акредитовани адвокат овог суда Љубомир Пантовић рекао је да жели да вјерује да ће суд радити оно због чега је и основан.

- Склон сам да верујем у свако правосуђе док се не докаже супротно. Мада, у овом случају има резерве да, када се ради о случајевима који су старији од две деценије, суд неће моћи да утврди истину - навео је Пантовић.

Он је сагласан да је изношење у јавност документа са именима свједока који су суду дали свој исказ у предметима против ОВК уплашило свједоке, али додаје да суд према Правилнику може да искористи њихова свједочења.

- Исказ сведока који из било ког разлога не може да буде физички присутан у суду, а дао је раније исказ, суд може да искористи у датом поступку. То је нешто што је по мени нека олакшица за све ово - рекао је Пантовић.

Политички аналитичар и некадашњи официр ЈНА и Восјке Србије Демо Бериша је оптимиста да ће суд радити свој посао како треба, с обзиром на уговор који је потписан са Америком и да је већина судија у овом суду поријеклом из ове државе.

- Сигуран сам да је Америци циљ да очисти руководство у Приштини од кадрова из ОВК. У том контексту уверен сам да ће и Хашим Тачи и Кадри Весељи, али и остали з врхушке ОВК, бити оптужени пред овим судом - увјерен је Бериша, који је сада на челу матице Албанаца у Србији.

Осим Саљих Мустафе познатијег као командант Цаљи, пред судом је као оптужени саслушан и Агим Чеку, бивши премијер и један од четири стуба руководства ОВК.

Специјализовани суд за злочине почињене на Косову и Метохији у периоду 1998-2000. година "пробио је лед" послије пет година од оснивања, процесом против Саљиха Мустафе, једног од оснивача терористичке ОВК за злочине почињене над "шест држављана Савезне Републике Југославије", а ријеч је о Албанцима, а не Србима. /