latinica  ћирилица
28/09/2020 |  19:50 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Мост на Рачи - пројекат који додатно јача односе Српске и Србије (ВИДЕО)

Изградња моста на Сави у Сремској Рачи води ка значајном регионалном повезивању. Градилиште су обишли министри у Влади Србије Зорана Михајловић, у Савјету минстара Војин Митровић и Влади Српске Ђорђе Поповић.
Мост на Сави (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Мост на Сави (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Србија данас са свим својим пројектима учествује са 13 милијарди евра у регионалном повезивању са БиХ, Црном Гором, Сјеверном Македонијом, Мађарском и Румунијом, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић.

- Све је у томе да се живи боље, да повезујемо људе и са једне и са друге стране Дрине и да учинимо све да људи заиста могу да остану на овим просторима и да не иду у неке друге државе - изјавила је Михајловићева.

Ови мостови спајају народе и привреде као предуслов за развој држава.

Мост и ауто-пут од Кузмина, преко Раче до Бијељине повезује Србију, Срем, Семберију, Републику Српску и БиХ, рекао је министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић.

- Колико је значајан, вријеме ће показати и са једне и са друге стране радови су интензивни. Занм да је и у Семберији актуелна власт урадила све и по питању индустријске зоне и врло је битно Републику Српску повезати са Коридором 10 - поручио је Митровић.

Да све тече планираном динамиком, потврдио је и министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић који је рекао да је експропријација земљишта завршена и да постоји планска документација која ће омогућити изградњу дионице ауто-пута од Раче до Бијељине.

- Ово ће свакако свим нашим грађанима омогућити квалитетнију kомуникацију, бољи проток роба и надам се да више никада неће Рача бити уско грло нити представљати било какву сметњу у побољшању ионако добрих односа између Републике Српске и Србије а надам се и БиХ и Србије - истакао је Поповић.

Ауто-пут Београд-Сарајево градиће се као прстен, у два правца: Кузмин - Сремска Рача - Бијељина и Пожега – Котроман.

Србија је за овај ауто-пут и мост издвојила 220 милиона евра. Прошле године започета је градња најзахтјевнијег посла, моста на Сави у Сремској Рачи дужине 1,3 километра, од чега је 330 метара челична конструкција над ријеком.

Заједно са министрима градилиште су обишли и турски амбасадор у Србији Танжу Билгич, представник турске компаније "Ташјапи" и градоначелник Бијељине Мићо Мићић.