latinica  ћирилица
28/09/2020 |  21:03 ⇒ 21:44 | Аутор: СРНА

Завршен 12. међународни фестивал хармонике

Свјетски концертни извођач академске хармонике Јуриј Шишкин из Русије након Угљевика, вечерас се представио и бијељинској публици, у оквиру 12. фестивала "Дани хармонике", као и ученици Основне музичке школе "Корнелије Станковић", добитници бројних свјетских признања.
Јуриј Шишкин - међународни фестивал музике "Дани хармонике" - Фото: СРНА
Јуриј Шишкин - међународни фестивал музике "Дани хармонике"Фото: СРНА

Директор и власник школе "Корнелије Станковић" Славиша Перић рекао је да су ове године, без обзира што је такмичарски дио одржан онлајн, имали такмичаре из десетак европских земаља, које је оцјењивао најеминентнији стручни жири на челу са Јуријем Шишкином.

Перић, који је и организатор фестивала, захвалио је Шишкину што је и ове године успио да дође на фестивал и одржи мастер класове младим талентима којих је ове године било више од 20 из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

- Од самог оснивања фестивала циљ је био да се афирмишу млади таленти у чему смо, сматрам, успјели јер су наши ученици на међународним сценама освајали награде, побјеђивали а то је свакако велики успјех за Републику Српску, уз чињеницу да је ово један од најважнијих фестивала у Европи, једини на Балкану који се организује са асоцијацијом акордне музике - рекао је Перић новинарима.

Шишкин је новинарима рекао да је фестивал на срећу, без обзира на све услове, одржан и ове године у Угљевику и Бијељини.

"Захвалан сам прије свега Богу што је овај фестивал, један од најбољих у свијету ако се говори о хармоници, опет одржан", рекао је Шишкин.

Он је нагласио да дјеца у Угљевику, на овом фестивалу, увијек добро свирају те да су и наставници и ученици изузетно талентовани.

Ђорђе Перић, ученик који је на бројним фестивалима освојио 59 медаља, рекао је да му оваква такмичења веома помажу да упозна бројне другаре, али да је сада, због пандемије вируса корона овај фестивал морао бити одржан онлајн.

Десетогодишњи Немања Калајџић, ученик Основне музичке школе "Корнелије Станковић", свира хармонику од девете године, за коју каже да је његов омиљени инструмент и животни сан да је свира.

- Освојо сам прво мјесто два пута, једном друго и та такмичења мени много значе - каже Немања.

Фарук Салиловић, који има 12 година и долази из Тузле, учествовао је на 12 међународних такмичења и освојио шест лауреата од којих је пет првих и једна друга награда.

- На овогодишњем такмичењу сам побједник треће категорије у солистима - рекао је Салиловић.

"Дани хармонике" уцртани су на европској мапи културних догађаја, па су Угљевик и Република Српска препознатљиви када је у питању академска музика на хармоници.

Покровитељ фестивала је предсједник Републике Српске, а оганизатори Музичка школа "Корнелије Станковић" из Угљевика и Удружење умјетника "Артист".