latinica  ћирилица
29/09/2020 |  14:44 | Аутор: СРНА

Свједок: Алишић био разочаран стањем у Сирији

Свједок Тужилаштва БиХ, вјештак неуропсихијатрије Омер Ћемаловић рекао је данас на суђењу Емиру Алишићу, који је оптужен за организовање терористичке групе и ратовање у Сирији, да је мотив оптуженег за одлазак на страно ратиште била "жеља да помогне муслиманском народу", али да се "разочарао стањем које је тамо затекао".
Емир Алишић - Фото: Screenshot/YouTube
Емир АлишићФото: Screenshot/YouTube

Ћемаловић је, износећи свој налаз, рекао да је оптужени способан да прати поступак, те да је вјештачење показало да није ријеч о особи која има радикално понашање, преноси Бирн.

- Он је кренуо тамо под утисцима, под неким информацијама које добија, које су у њему пробудиле жељу да помогне свијету тамо. Кад је отишао тамо, то се све извитоперило. Једном ријечју, био је изигран - рекао је Ћемаловић.

На питање тужиоца Биљане Голијанин за појашњење зашто је оптужени из земље у миру отишао у ратом захваћену државу иако је имао породицу, вјештак је рекао да је "Алишић тежио идеалима у које је тада вјеровао".

Данас је свједочила и вјештак за дактилоскопију Емира Плавчић, која је потврдила да су отисци Алишића, које је вјештачила 19. децембра прошле године на сарајевском аеродрому, идентични отисцима који се налазе у бази за идентификације.

Алишић је оптужен за придруживање страним паравојним формацијама.

На терет му је стављено да је 13. децембра 2013. године са Међународног аеродрома Сарајево отпутовао за Истанбул, те да је на неутврђен начин прешао границу Турске и Сирије у намјери да се придружи паравојним формацијама које су на подручју Сирије и Ирака дјеловале у оквиру структура Исламске државе.

Наставак суђења заказан је за 6. октобар.