latinica  ћирилица
30/09/2020 |  08:51 ⇒ 08:53 | Аутор: srpskainfo.com

Како разликовати грип и корону?

Постоји много начина да здравствени радници разликују ковид од инфлуенце, а првенствено се креће од клиничке слике, истакла је епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић.
Прехлада - Фото: Screenshot
ПрехладаФото: Screenshot

Како наводи, постоје неке специфичности и једне и друге болести које здравствени радници знају.

- Помаже нам и лабораторијска дијагностика, када извадимо крв, онда видимо параметре који су другачији. Исто тако, види се када усликају плућа, јер је врло карактеристична слика код ковида. На крају, ту је и пи-си-ар тестирање и за грип, и за ковид, који ће диференцирати о чему се ради или да ли се можда ради о паралелној инфекцији - наводи Аћимовићева.

Читав свијет се, каже, спрема управо за то.

- Постоје начини за разликовање, а припремају се и тестови који истовремено могу да дају резултат и за ковид и за инфлуенцу, тако да ћемо моћи да разликујемо ове двије инфекције - каже Аћимовићева.

Код тешких случајева грипа се, подсјећа, могу укључити одређени лијекови за које се зна да могу да помогну, те је због тога битно и да се утврди о којој врсти инфекције се ради.

- И код једне и код друге инфекције ћемо сада остати код куће, и нећемо ићи ни у школу, ни на посао. Раније смо знали када је грип у питању и да идемо на посао под температуром и слично, али сада то не смијемо, јер не знамо да ли је у питању грип или ковид. Основна разлика је у томе што онај ко има грип остаје кући пет до седам дана, колико је заразан, а онај ко има вирус корона остаје 14 дана - објашњава она.