latinica  ћирилица
30/09/2020 |  11:41 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Дводневна сједница ВСТС у новоизграђеној згради у Требињу

Дводневна сједница Високог судског и тужилачког савјета Бих одржава се данас и сутра у новоотвореној згради Палате правде у Требињу у којој су обезбијеђени сви услови за пуну функционалност.
Новоотворена зграда Палате правде у Требињу - Фото: СРНА
Новоотворена зграда Палате правде у ТребињуФото: СРНА

Зграда, која је отворена почетком септембра, располаже модерним архивским простором, просторијама за задржавање притворених особа, двије велике модерно опремљене суднице, просторијама за судску полицију, адвокате, подршку свједоцима, библиотеком, те неопходном техничком и информатичком опремом, саопштено је из ВСТС БиХ.

На овај начин ријешен је проблем недостатка просторних капацитета и обезбијеђена пуна функционалност рада Окружног и Основног суда у Требињу, као и Окружног јавног тужилаштва који су смјештени у новоизграђеној згради.

На овај начин су створене претпоставке за ефикасан рад носилаца правосудних функција и судског особља, с циљем пружања вишег нивоа услуга, те олакшавања приступа грађанима и грађанкама, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је ВСТС изградњу подржао кроз припрему и израду пројектне документације, кроз Пројекат унапређења ефикасности правосуђа који је ВСТС БиХ спровео уз финансијску подршку Владе Шведске.

Средства за изградњу Палате правде издвојила је Делегација ЕУ у БиХ у оквиру програма претприступне помоћи.

Уз ангажман ВСТС и подршку Владе Шведске, пројекти изградње или обнове правосудних институција реализовани су и у Љубушком, Источном Сарајеву, Тузли и Фочи, Бихаћу, Бањалуци, Добоју, Жепчу, Сарајеву, Мркоњић Граду, Прњавору и Бијељини, саопштено је из ВСТС.