latinica  ћирилица
30/09/2020 |  12:18 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Блокирана имовина вриједна скоро два милиона КМ (ФОТО/ВИДЕО)

Основни суд у Бањалуци донио је рјешење на основу којег је одређена привремена мјера забране располагања покретном имовином у вриједности скоро два милиона КМ, а која је у власништву И.А.
Полиција Републике Српске - Фото: илустрација
Полиција Републике СрпскеФото: илустрација

Основни суд у Бањалуци донио је, по захтјеву Окружног јавног тужилаштва Бањалука, а на основу Закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела Републике Српске, Рјешење на основу кога је одређена привремена мјера обезбјеђења забрана власнику или другом лицу на које је имовина пренесена да отуђи, сакрије, оптерети или располаже са покретном имовином у власништву И.А. укупне вриједности 1.942.300 КМ, саопштено је из МУП-а.

Судским рјешењем обухваћен је новац у Интеса Сан Паоло банци у износу од 263.379 КМ и 1.643 евра, власништво осумњиченог И.А. затим 406.668 обвезница Републике Српске за верификовану стару девизну штедњу, те 1.269.053 обвезнице Републике Српске по материјалној и нематеријалној ратној штети.

Управа криминалистичке полиције МУП-а Српске 14. маја поднијела је бањалучком Окружном јавном тужилаштву извјештај против И.А. због постојања основа сумње да је починио кривична дјела превара и недозвољено трговање хартијама од вриједности.

И.А. се сумњичи да је у периоду од 2012. до 2019. године вршио неовлаштено посредовање при купопродаји хартија од вриједности, тако што је ступаo у контакт са лицима којa су посједовала обвезнице старе девизне штедње или стекли права по основу материјалне или нематеријалне ратне одштете, те у намјери прибављања противправне имовинске користи доводио их у заблуду прикривајући чињеницe о стварној вриједности хартије од вриједности коју посједују, наведено је у саопштењу МУП-а.

Додаје се да је И.А. од тих лица такође захтијевао потписивање уговора о продаји ХОВ-и, те отварање трансакционог рачуна у банци и пуномоћи којом лично може располагати средствима њихових рачуна, а затим, након продаје хартије од вриједности по тржишној цијени, давао им новац углавном "на руке" умањен за дио који је за себе присвајао у различитим износима, а да за такво посредовање није имао овлаштење Комисије за хартије од вриједности Републике Српске која је надлежна институција да издаје дозволу овлаштеним посредницима.

 

На овај начин за себе је остварио противправну имовинску корист у најмањем износу од 400.000 КМ.

Паралено са кривичном истрагом, а на основу наредбе ОЈТ Бањалука вођена је и финансијска истрага, гдје је након спроведене финансијске истраге утврђено да И.А. и трећа са њим повезана лица, посједују имовину која je проистекла извршењем кривичног дјела, с обзиром да несразмјера између законитих прихода и трошкова и имовине коју посједују износи 3.533.442 КМ.

У Извјештају о финансијској истрази Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске који је поднесен ОЈТ Бањалука предложено је да се, у складу са Законом о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела Републике Српске, изрекну привремене мјере обезбјеђења имовине у власништву, наведено је у саопштењу.