latinica  ћирилица
30/09/2020 |  15:40 | Аутор: СРНА

Ракуљ: У Српској 270.000 пензионера, проблеми се рјешавају уз разумијевање

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је Срни да Српска има 270.000 пензионера и да се сви њихови силни проблеми стално рјешавају уз разумијевање.
Раде Ракуљ - Фото: СРНА
Раде РакуљФото: СРНА

Ракуљ је поводом Међународног дана старијих лица рекао да више од 60 одсто пензионера нема довољно за живот због чега је "генерално стање старијих лица у Српској незадовољавајуће".

Према његовим ријечима, постепено се повећава стандард пензионера, јер су некада сви били угрожени, а сад има и око 20-так одсто који лагодно живе од пензије.

Он је истакао да се повремено усклади раст пензија, али да је то недовољно, јер је од рата најнижа просјечна пензија и најнижа стопа доприноса за пензијско-инвалидско осигурање.

- Један дио старих лица у Српској су задовољни и добро им је, али већи дио је незадовољан - рекао је Ракуљ и додао да се свакодневно ради на нивоу општина и градова на рјешавању хуманитарних проблема старих лица.

Он је навео да се радост старијим лицима своди на обилазак најмилијих, дјеце и унучади и да они воде рачуна о њима.

Међународни дан старих установљен је одлуком Генералне скупштине УН, а
од 1991. године обиљежава се сваке године 1. октобра.

Међународним даном старијих лица желе се подстаћи државе да старијим члановима осигурају задовољавање њихових потреба и омогуће им учествовање у друштву у складу са њиховим физичким и интелектуалним способностима.