latinica  ћирилица
01/10/2020 |  17:44 ⇒ 02/10/2020 | 10:12 | Аутор: РТРС

Масовни обрачун миграната у Бихаћу - црвени аларм за институције? (ВИДЕО)

Двије особе су убијене, а 18 повријеђено у синоћњем сукобу миграната у бихаћком насељу Жегарско поље, потврђено је из Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона. Овај догађај требало би да буде тема састанка који је за сутра сазвао министар безбједности БиХ.
Мигранти - Бихаћ (Фото: USK TV) -
Мигранти - Бихаћ (Фото: USK TV)

Два убијена мигранта, 10 теже и осам лакше повријеђених. Ово је епилог синоћњег сукоба групе Пакистанаца и Авганистанаца у бихаћком насељу Жегарско поље.

- Сви мигранти су поријеклом из Пакистана. Повреде које су нанесене хладним оружјем, ножем или неким другим оштрим предметом и тупим предметима као што су дрвене палице. Они су изјавили да су их напали на овом локалнитету мигранти из Авганистана - изјавио је портпарол Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона Але Шиљдедић.

Сукоб је избио недалеко од Кантоналне болнице у Бихаћу, на Жегарском пољу, гдје мигранти имају дивље шаторско насеље, као прелазни пут ка Хрватској.

Полиција сматра да су мигранти који су учествовали у сукобу вјероватно побјегли у околну шуму.

О детаљима сукоба који је узнемирио мјештане Бихаћа представници надлежних институција разовараће сутра, на позив министра безбједности Селме Цикотића.

- Након што добијемо све информације са терена, одржимо тај састанак сутра, мислим да ћемо знати далеко више - рекао је Цикотић.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је потврдио – Савјет министара одобрио је новац за запошљавање нових припадника Граничне полиције и куповину неопходне опреме.

- Непрестано понављам да се у мигрантској кризи проблеми морају рјешавати изтнутра, у Сарајеву и Бихаћу. Они који су задужени за јавни ред и мир у тим срединама и свим другим срединама гдје се мигранти не придржавају правила живота у БиХ, а мигранти немају право наметати правила живота у БиХ - истакао је Тегелтија.

Савјет министара данас је разматрао извјештај о стању миграција, али за јун ове године. Синоћњи догађаји, овим темпом, на дневном реду могли би да се нађу тек почетком марта наредне године.

- Ми се данас бавимо оним што је данас присутно, али извјештај усвајамо на тај начин, то је пракса коју смо наслиједили - објаснио је Цикотић.

За Златка Милетића, посланика у Дому народа ФБиХ и бившег директора Федералне управе полиције, ово је показатељ да је власт у БиХ неефикасна. Сматра да је потребно ангажовати бар још 1.000 припадника граничне полиције и ангажовати војску да брани улазак миграната преко илегалних прелаза.

- Особама које су побјегле из ратом захваћених подручја, прије свега мислим на Сирију, Јемен и Либију треба омогућити живот достојан човјека. А све остале, ја бих их вратио у њихове земље поријекла - рекао је Милетић.

Након што су власти Унско-санског кантона јуче присилно измјестили мигранте из кампа Бира у Бихаћу, оштром осудом реаговала је Европска унија.

Премјештањем миграната из прихватног центра Бира у Липу, чији су капацитети већ попуњени, стотине особа остављене су без склоништа и помоћи и, како оцјењују, живот им је угрожен.

Позивају Министарство безбједности да хитно предузме мјере за спречавање хуманитарне кризе.