latinica  ћирилица
01/10/2020 |  18:49 ⇒ 02/10/2020 | 10:19 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Крајње вријеме да БиХ добије кандидатски статус (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је крајње вријеме да БиХ добије статус кандидата за чланство у Европској унији.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Важно је, каже, искористити добре резултате остварене на састанку чланова Предсједништва БиХ са званичницима Европске уније и што прије испунити услове о којим постоји сагласност конститутивних народа, Републике Српске и ФБиХ.

Предсједница Републике сматра да би Европска унија послала изразито важну поруку ако би оцијенила да је БиХ, у овој фази, учинила довољно на путу који је Брисел условио са 14 приоритета.

На тај начин би, каже, додатно мотивисала овдашње политичке субјекте да рјешавају и најзахтјевније приоритете. Нада се да би то охрабрење могло стићи и прије прољећа, које је као реалан рок апострофиран у Бриселу.

- Мислим да би требала да додијели кандидатски статус БиХ и раније уколико хоће да пошаље охрабрујућу поруку. Са неких седам или осам испуњених приоритета било би нормално и зрело да се БиХ додијели кандидатски статус, а затим да сет питања вежемо за добијање датума за преговоре и онда да најтежа два-три питања буду остављена за касније током придруживања - рекла је Цвијановић.

 

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истиче да би симболично и суштински најбоље било да БиХ кандидатски статус добије на датум потписивања Дејтонског мировнног споразума. Задовољан је, каже, и извјеснијим исходом - да ЕУ кандидатуру одобри на прољеће.

- Поруке које долазе из Брисела су охрабрујуће и мислим да би најбоље поруке требали чути у уторак, када ће бити поредстављен оквирни план за Западни Балкан. Тада ћемо видјети мјесто и улогу БиХ - изјавио је Тегелтија.

Предсједница Српске као веома важну оцјењује активну улогу српског члана Предсједништва Милорада Додика у Бриселу којом је, каже, помогао да званичници Европске уније боље разумију овдашњу ситуацију.

- Наш политички циљ је доћи до кандидатског статуса и направити дубљу институционалну везу преко тог статуса са институцијама Европске уније, а након тога полако ићи у сусрет датуму за преговоре и само чланство - поручила је Цвијановић.

Цвијановић каже да би у процесу придруживања требало искористити и благонаклоност шефа Делегација Европске уније који се, попут својих претходника на тој функцији, труди да на сваки начин олакша тај пут.