latinica  ћирилица
06/10/2020 |  16:11 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Додик: Нема сагласности за признање тзв. Косова, ни чланства у НАТО (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Република Српска неће дати сагласност за признање самопроглашеног Косова те да је тај став пренио и делегацији Шведске са којом се данас састао у Сарајеву.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да Српска не признаје самопроглашену независност Косова, али да је спремна на сарадњу са регионом у оквиру иницијативе Мали Шенген.

Додик је на конференцији у Источном Сарајеву рекао да је шведској делегацији пренио став подршке овој иницијативи, наводећи да су и друга два члана Предсједништва БиХ подржала ову иницијативу.

- Постоји могућност да се односи, прије свега економски, реализирају кроз пројект Мали Шенген. Вјерујем да ћемо ту одлуку донијети формално веома брзо и ући у процес приступања иницијативи - истакао је он.

Српски члан Предсједништва БиХ је поновио да се Република Српска противи чланству БиХ у НАТО, да је то званичан и непромјењив став, те да је могућа једино сарадња са овом организацијом.

Он је навео да чланови Предсједништва у петак путују у Брисел гдје их очекују састанци са европским званичницима.

- Желим да поздравим чињеницу да смо боравком у Бриселу прије неколико дана упознати са пакетом помоћи за западни Балкан од девет милијарди евра. То је помоћ за инфраструктурне пројекте који би требало да повежу градове западног Балкана. Чланови Предсједништва у петак поново путују у Брисел како би се срели са предсједником Европског савјета Чарлсом Мишелом и другим званичницима - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић састали су се данас у Сарајеву са делегацијом Шведске коју су чинили министар иностраних послова Ан Линде, министар унутрашњих послова Микаел Дамберг, те специјални изасланик Министарства иностраних послова за борбу против организованог криминала Хакан Јеврел.