latinica  ћирилица
06/10/2020 |  16:38 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

БиХ не може да буде натјерана да постане чланица НАТО (ВИДЕО)

БиХ има право на свој избор и не може да буде натјерана да постане чланица НАТО, рекао је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- О томе нема сагласности, али о сарадњи са Алијансом у вријеме епидемије вируса корона увијек се може разговарати - рекао је Додик након састанка са делегацијом Шведске.

Он је рекао да је информисао делегацију Шведске да о том питању нема сагласности и да се око тога често воде расправе.

- Ни Шведске није чланица НАТО и министрарка је потврдила да планирају сарадњу без чланства. Све приче у БиХ попримају дневне карактеристике и овдје је јасно да нема сагласности и да та сагласност неће бити прибављена за улазак БиХ у НАТО нити би то требало бити толико важно колико неко инсистира. Важно је остварити сарадњу са НАТО и то поздрављамо, али сматрамо да нема услова нити да ће се стећи услови за улазак БиХ у НАТО - истакао је Додик, поручујући да Република Српска и њене институције не пристају на чланство.

Додик је рекао да је делегацији Шведске пренио став да Република Српска не пристаје ни на признање самопроглашеног Косова, о чему, такође, у БиХ не постоји сагласност.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић састали су се данас у Сарајеву са делегацијом Шведске коју су чинили министар иностраних послова Ан Линде, министар унутрашњих послова Микаел Дамберг, те специјални изасланик Министарства иностраних послова за борбу против организованог криминала Хакан Јеврел.