latinica  ћирилица
07/10/2020 |  18:22 ⇒ 08/10/2020 | 08:19 | Аутор: РТРС

Шта се крије иза одлуке ЦИК-а? (ВИДЕО)

Централна изборна комисија забранила је учешће Уједињене Српске на предстојећим локалним изборима. Одлука ЦИК-а, услиједила је због објаве спота ове политичке партије, а што је према тумачењу ЦИК-а, кршење Изборног закона БиХ. Предсједник странке, Ненад Стевандић, најављује жалбу.
Избори, гласање - Фото: РТРС
Избори, гласањеФото: РТРС

Централна изборна комисија БиХ поништила је овјеру за учешће на изборима Уједињене Српске, а њеног лидера казнила са 10.000 КМ. Из ЦИК-а наводе да су одлуку донијели због емитовања спота ове странке у коме су, како кажу, Бошњаци, Хрвати и Албанци представљени као непријатељи Срба, што је кршење Изборног закона БиХ.

Уједињена Српска има право жалбе у року од два дана. Стевандић каже да је одлука неприхватљива и да ће се жалити.

- Све је то параобавјештајна игра и рађено је по налогу ДФ-а и СДА. Одлука је неодржива и све ће бити веома брзо правно разјашњено. Чланови ЦИК-а не знају да спроводе изборе и стварањем афера покушавају да скрену пажњу са своје неспособности - каже Стевандић.

Одлука нелегитимне Централне изборне комисије да поништи овјеру за учешће на изборима Уједињене Српске, скандалозан је покушај да се у Републици Српској спроведе изборни инжењеринг по налогу Бакира Изетбеговића, Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића, који контролишу ЦИК, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

- Уколико Уједињена Српска буде онемогућена да под условима који важе за све политичке субјекте у БиХ изађе на изборе, СНСД ће позвати све коалиционе партнере да преиспитају учешће на предстојећим локалним изборима, јер је тијело задужено за фер провођење изборног процеса озбиљно угрозило демократичност тог процеса у БиХ и довело у питање повјерење грађана Републике Српске у изборе - истиче Додик.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић каже да је овом одлуком "коначно једна од институција у БиХ почела да ради законито, одлучно и непристрасно.

Међутим, потпредсједница СНСД-а, Жељка Цвијановић каже да казна према Уједињеној Српској личи на осветничко понашање политички обојене институције.

- Рећи да неко не може да наступи на изборима је прежестока казна. Постоје казне које су дефинисане за неке заиста тешке прекршаје. Ми можемо имати лични суд према одређеном материјалу који нека странка промовише, може да нам се свиђа или не, али и за тако нешто постоји санкција која би била одговарајућа - навела је Цвијановић.

Правни тим Уједињене Српске разматра одлуку Централне изборне комисије, а сутра би требало да се огласе о даљим правним корацима које ће предузети.