latinica  ћирилица
10/10/2020 |  20:23 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Јасна порука из ЕУ - потребан нови Закон о јавним набавкама (ВИДЕО)

Европска унија би, у наредних седам година, у земље западног Балкана требало да уложи 29 милијарди евра - девет милијарди кроз донације и још 20 милијарди повољних кредита. Тиме би, сматрају у Европској комисији, ова регија коначно почела да економски хвата корак са Европском унијом, и убрза процес евро-интеграција.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Помоћ стиже уз одређене услове. Први је да домаће власти неће имати аутономију у одлучивању на које ће пројекте новац бити трошен.

Други, можда и важнији услов, је транспарентно трошење новца, јер у ЕУ нису баш задовољни досадашњом праксом, не толико у земљама западног Балкана, колико у неким другим државама и регијама које су добијале сличне врсте помоћи.

Предуслов за то у БиХ, нови је Закон о јавним набавкама, јасна је порука европских званичника.

- Они су поручили да нама омогућавају девет милијарди евра, али да желе да се тај новац троши у складу са најбољим праксама јавних набавки и да то прате закони који су свима прихватљиви - рекао је предсједавајући Савјетма министара Зоран Тегелтија гостујући у Дневнику плус РТРС-а.

Истакао је да је то услов против којег нико не може да буде, те додао да БиХ треба један такав закон.

- То је један од важних приоритета за добијање кандидатског статуса - јасан је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да инвестициони пакет за западни Балкан представља и позитивну поруку за све заинтерсоване инвеститоре.

Он је рекао да је комесар ЕУ за сусједство и питања проширења Оливер Вархељи приликом посјете Сарајеву пренио охрабрујуће вијести у смислу да је западни Балкан поново на агенди ЕУ и један од приоритета актуелне Европске комисије.

Тегелтија је указао да постоје неке ствари које требају свима и о којима постоји јасна сагласност, али постоје и оне гдје је евидентан проблем унутрашњег консензуса.

- Заиста мислим да ми у БиХ можемо да дођемо до добрих рјешења, попут закона о јавним набавкама у који се у цјелости укључује Привредна комора Републике Српске заједно са колегама из ФБиХ и групом стручњака који припремају своје виђење овог закона које ћемо заједно уобличити и представити као један закон за који смо сигурни да је добар за привреду БиХ. Ако је добар за привреду БиХ, не видим разлог да би неко био против његовог усвајања - нагласио је Тегелтија за РТРС.

На питање да ли је могуће да БиХ добије кандидатски статус до љета наредне године, Тегелтија је одговорио да је све до БиХ и њеног унутрашњег договора.

Истакао је да је БиХ цивилизацијски и географски дио ЕУ и да има јасан став да је Унија најбоља регионална организација у којој би требало и она да буде, али уз пуно поштовање и уважавање њеног уставног уређења.

Навео је да унутар 14 приоритета које БиХ мора да испуни на путу ка ЕУ постоје поједини услови који су чисто политичке природе и који се никада нису постављали према било којој земљи у фази кандидатског статуса, али јесу у процесу даљег приближавања према ЕУ.

- Сигуран сам да ћемо ми испунити кредибилан број услова од тих 14 приоритета који ће бити јасно прихватљиви ЕУ како би БиХ добила кандидатски статус - рекао је Тегелтија.