latinica  ћирилица
10/10/2020 |  19:11 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Инвестициони пакет за западни Балкан - развојна шанса и за БиХ (ВИДЕО)

Европска унија би, у наредних седам година, у земље западног Балкана требало да инвестира 29 милијарди евра - девет милијарди кроз донације и још 20 милијарди повољних кредита.
Инфраструктурни радови - Фото: РТРС
Инфраструктурни радовиФото: РТРС

Тиме би, сматрају у Европској комисији, ова регија коначно почела економски да хвата корак са Европском унијом, и убрза процес евро-интеграција. Дио овог финансијског колача припашће и БиХ, која би, према најавама, средином наредне године требало и званично да добије кандидатски статус за чланство у Европској унији.

Бољи путеви, бољи, бржи и доступнији интернет, чистији ваздух и ријеке, ефекти су које ће грађани директно осјетити у наредним годинама, као резултат економско-инвестиционог плана за западни Балкан. Ипак, као и обично, помоћ стиже уз одређене услове. Први је да домаће власти неће имати аутономију у одлучивању на које ће пројекте новац бити трошен.

- Напросто да ће, кроз европске одлуке, бити донесено који су то путни правци, који су то објекти које треба модернизовати у смислу енергетике, који су то пројекти дигитализације и то ће бити јасно назначено - навео је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Други, можда и важнији услов, је транспарентно трошење новца, јер у Унији нису баш задовољни досадашњом праксом, не толико у земљама западног Балкана, колико у неким другим државама и регијама које су добијале сличне врсте помоћи. Предуслов за то у БиХ, нови је Закон о јавним набавкама, јасна је порука европских званичника.

- Они су поручили да нама омогућавају девет милијарди евра, али да желе да се тај новац троши у складу са најбољим праксама јавних набавки и да то прате закони који су свима прихватљиви - рекао је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

И уз ове услове, економско-инвестициони план за западни Балкан велика је развојна шанса за све земље, а од способности локалних власти зависиће којом ће се брзином повлачити средства.

Најоптимистичније прогнозе кажу да би већ за три до четири године већина пројеката требало да буде бар у фази провођења, а неки и завршени. Све то требало би да убрза пут земаља регије ка чланству у Унији, надају се у Европској комисији. А до чланства је, по свему судећи, ипак дугачак пут, јер је досадашња пракса показала да су испуњавање политичких услова и реформе правосудних система далеко већи изазов, бар када је ријеч о БиХ.