latinica  ћирилица
17/10/2020 |  08:53 ⇒ 09:00 | Аутор: СРНА

Лавров у Београду 28. и 29. октобра

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров долази 28. и 29. октобра у дводневну посјету Србији, током које ће се састати са предсједником Александром Вучићем и државним врхом, пишу "Вечерње новости".
Сергеј Лавров (Фото: Спутњик) -
Сергеј Лавров (Фото: Спутњик)

Лист наводи да се у дипломатским и политичким круговима посјета руског шефа дипломатије тумачи као јасан одговор Кремља да односи Србије и Русије нису нарушени након потписивања споразума у Вашингтону, како спекулишу поједини домаћи и медији са Запада.

Лавров крајем октобра иде на балканску турнеју која, осим Београда, обухвата и Загреб, Сарајево и Атину, а највише ће се задржати у Србији.

Како је раније најављено, Лавров би требало да посјети Хрватску 27. октобра, а истог дана требало би да отпутује у БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдио је да ће угостити Лаврова и у Источном Сарајеву, као и да ће се руководство Републике Српске састати са њим.

Србија је била прва страна земља коју је Лавров посјетио након проглашења пандемије вируса корона. У Београду је био 18. јуна када је поручио да ће Русија наставити да штити интересе Србије у међународним организацијама.

"Вечерње" напомињу да су се у јавности појавиле интерпретације да је руски предсједник Владимир Путин због договора у Вашингтону о нормализацији економских односа Београда и Приштине, наводно отказао посјету Србији, али те тврдње не стоје, јер посјета никада није ни званично заказана.

Да нема никаквих "шумова на везама" између Београда и Москве одлучно су поручили и Вучић и руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

Вучић је рекао да Путин једва чека да дође у Србију и радује се томе, али да "са 15.000 обољелих од короне и 300 мртвих дневно није тренутак, нити је видио да је у било коју земљу отишао у посљедње вријеме".