latinica  ћирилица
17/10/2020 |  13:05 | Аутор: СРНА

Манифестација "Дани Српске у Србији" наставља емитовањем пратећих програма до краја године

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се манифестација "Дани Српске у Србији", послије емитовања шест колажних ТВ емисија, наставља емитовањима пратећих програма до краја године на Радио-телевизији Србије и 44 регионалне и локалне телевизије у Србији.
Млађен Цицовић - Фото: Глас Српске
Млађен ЦицовићФото: Глас Српске

- Пратећи програми осме манифестације "Дани Српске у Србији" ће се премијерно и репризно приказивати по слободном избору руководства и уредништва свих тих телевизијских кућа, али је значајно да све те емисије повезује Република Српска због које смо све ово радили и радимо - рекао је Цицовић.

Цицовић је увјерен да ће и ови пратећи програми на свој, такође добар и оригиналан начин, допринијети представљању Републике Српске у Србији.

Он је подсјетио да су у протеклих шест колажних ТВ емисија од 9. до 15. октобра, говорили високи званичници Српске и Србије, као и гости из сектора привреде, науке, туризма, културе и образовања.

- Они су упознали наш народ са обје стране ријеке Дрине и наш народ широм свијета са актуелним дешавањима у Републици Српској и пројектима сарадње Републике Српске и Србије - навео је Цицовић.

Цицовић се нада да ће побједа над вирусом корона омогућити да већ сљедеће године програми манифестације "Дани Српске у Србији" поново буду у салама и на трговима градова од Суботице до Врања, од Вршца до Ужица.

Очекује да ће тако уживо остварити идеју и жељу да се Република Српска представи Србији на специфичан начин, са пуно програма у мало дана, али и да истовремено један дио манифестације иде, као и ове године, преко ТВ екрана, како би и даље Републику Српску представили што већем броју грађана Србије.

Према његовим ријечима, пратеће програме манифестације "Дани Српске у Србији" чине програми у производњи РТРС "Сунчана страна Српске" /седам епизода/, "Капи завичаја" /седам епизода/, "Играјући, пјевајући" /три епизоде/ и "Арт машина" /шест епизода/.

У продукцији агенције МАНИА урађени су програми "Доживи Српску" /пет епизода и шест промо спотова/, а у ЕТА продукцији програми "Моје село весело" /пет епизода/.

Програм "Сунчана страна Српске" је позив на упознавање природних љепота, туристичких бисера и потенцијала Републике Српске и Србије.

"Капи завичаја" је емисија посвећена селима у Републици Српској, Федерацији БиХ, Хрватској и Србији, а у првом плану су приче о прошлости села, о људима у њима који су задужили народ да им се име помиње, о ријетким занимањима, хобијима и свачем другом необичном чиме се баве сељани, затим о злу времену и ратовима, односно историји која је била немилосрдна према овим локалним заједницама.

"Играјући, пјевајући" је емисија традиције и обичаја у животу једног народа, јер поред језика и религије, и игра и пјесме утичу на стварање и очување етничког идентитета једне заједнице.

У овој емисији се представљају културно-умјетничка друштва из Републике Српске, упознају различити српски обичаји и игра уз изреку: "Боље земљу продати, него обичај изгубити".

"Арт машина" је емисија која се бави питањима културне политике, истражује шта чини успјешне институције културе данас, ко треба да финансира, а ко и како да рекламира умјетност, колико је /и да ли је уопште/ важна култура говора, ко су и зашто су значајни умјетници код нас, како се прави "догађај" у умјетности и слично.

"Доживи Српску" говори о природним, културним и туристичким потенцијалима наше Републике Српске, упознаје и упућује да се доживи Република Српска онаква каква она стварно и јесте.

"Моје село весело" је емисија колажног типа у којим су представљена села, љепоте предјела, богатство културно-историјског насљеђа, туристички потенцијали, успјешни привредници, органски и здрави производи, млади таленти и друге занимљивости.

Представништво Републике Српске у Србији осму годину заредом организује манифестацију "Дани Српске у Србији", којом представља привреду, културу, науку, умјетност, просвјету Републике Српске, као и пројекте и програме које заједно реализују Српска и Србија.

Ове године због вируса корона, манифестација је одржана путем шест колажних ТВ емисија.