latinica  ћирилица
18/10/2020 |  08:51 ⇒ 13:20 | Аутор: Блиц

Могуће увођење PCR теста при уласку у Србију

Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање вируса корона у Србији Бранислав Тиодоровић изјавио је да се размишља о томе да буде уведен PCR тест за све који улазе у земљу или тест који доказује присуство антитијела.
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић) -
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић)

Говорећи о томе шта очекује Србију у наредних мјесец дана када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, Тиодоровић је за Блиц рекао да долазе хладни мјесеци, када је већа влажност, што одговара вирусу и да ће број заражених зато бити у порасту.

– У наредних мјесец дана имамо два сценарија. Први је уколико будемо поштовали мјере можемо очекивати да нам тај број буде двоцифрен, па добро, чак и када пређе у троцифрен као сада, то није толико драстично, само је важно ситуацију држати под контролом, а то се може само поштовањем мјера – истакао је Тиодоровић.

Он је навео да је други сценарио неповољан, а то је да не успију да обезбиједе да се мјере поштују, да имају скок, а за то постоје услови, јер, како је рекао, око Србије епидемија букти.

– Ништа није тешко ни компликовано, само поштујте мјере које понављамо мјесецима, носите маске у затвореном обавезно, држите дитанцу од једног и по метра, одржавајте хигијену и оно најважније, у овом периоду борбе са вирусом заборавите на славља, прославе, окупљања – нагласио је Тиодоровић.