latinica  ћирилица
18/10/2020 |  11:16 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Особе са Дауновим синдромом на обуци за нордијско ходање

Даун синдром центар из Бањалуке, у склопу свог програма социјалне рехабилитације, организовао је обуку нордијског ходања за особе са Дауновим синдромом.
Даун синдром  Бања Лука -  Нордијско пјешачење по планинама - Фото: РТРС
Даун синдром Бања Лука - Нордијско пјешачење по планинамаФото: РТРС

Како истичу у Даун синдром центру, нордијским ходањем се активира 90 одсто мишића у тијелу. У односу на класично ходање, нордијски тип са штаповима сагоријева чак до 40 одсто више калорија.

- Овом техником ходања по планинама учимо како да јачамо самопоуздање. Савладавајући препреке и освајајући планинске врхове, учимо се упорношћу јер најупорнији долазе до врха - истичу у центру.

Нордијско ходање добро је за особе са Дауновим синдромом које пате од симптома типичних за посао који захтијева да већину радног времена проводимо сједећи уз компјутер – главобоље, бол у раменима и вратној кичми. Исто тако, отпушта бол у доњим леђима.

Особе које имају проблема са зглобовима доњих екстремитета кориштењем руку и рамена смањују оптерећење на доње екстремитете, посебно зглобове кука, кољена, скочног зглоба те кичму. На тај се начин омогућује више кретања са смањењем болова и ризика од повређивања.