latinica  ћирилица
19/10/2020 |  19:33 ⇒ 20/10/2020 | 08:35 | Аутор: РТРС

Републичком штабу препорука да се врати ношење маски на отвореном (ВИДЕО)

У Републици Српској у протекла 24 часа вирусом корона заражено је још 255 лица.
Заштитне маске - Фото: Глас Српске
Заштитне маскеФото: Глас Српске

На присуство вируса корона тестирано је 799 узорака.

Највише новозаражених је поново у Бањалуци и то 101. Слиједе Пале са 30, и Градишка са 24. Преминула су два старија мушкарца из Бијељине.

Због погоршања епидемиолошке ситуације, премијер Радован Вишковић одржао је састанак са министрима и директорима јавних институција. Републичком штабу за ванредне ситуације биће упућење препоруке о увођењу нових и већој контроли постојећих превентивних мјера.

Ношење маски на отвореном простору, строжа контрола мјера које се морају поштовати у услужним дјелатностима само су неке од препорука које ће бити упућене Републичком штабу како би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације у Републици Срспкој.

- Овом приликом, указана је потреба да се Републичком штабу упуте препоруке по питању доношења мјера ношења маски на отвореном простору, да се рад у услужним дјелатностима одвија према препорукама, а које се доносе на дозвољен број људи у затвореном простору према њиховој квадратури, уз поштовање мјера ношења маски, физичке дистанце од два метра и дезинфекције руку и простора. Такође, указано је на потребу да се размотре могућности прерасподјеле радних задатка и омогући да се одређени послови обављају од куће - саопштено је из Владе Српске.

Констатовано је да тренутна епидемиолошка ситуација у заједници нема утицај на одвијање наставе у школама. Са састанка је поново упућен апел грађанима да максимално поштују превентивне мјере и своје понашање ускладе са обавезујућим мјерама.

- Било је разговора пооштравању мјера у смислу ко треба да донесе такву врсту мјера - које треба Републички штаб, а које јединице локалне самоуправе односно Кризни локални штабови. Сачекаћемо сутрашњу сједницу Републичког штаба и донијети одређене препоруке, мјере и закључке - истакао је министар здравља и социјалне заштите Републике Срспке Ален Шеранић. 

Увођење нових мјера очекује се и у Бањалуци у којој је број позитивних случајева прешао 900. А да ли ће то бити неке радикалније мјере одлучиће градски Кризни штаб који сутра засједа.

- Ово је врло компликована борба која тражи мјере за мјером и која ће укључивати и економски и социјални аспект да радно способно становништво може да ради, а да истовремено заштитимо све које треба заштитити, посебно ризичне категорије - нагласио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Због лоше епидемиолошке ситуације, актуелни градоначелник и кандидат СНСД-а рекао је да ова странка у Бањалуци отказује све јавне скупове и трибине до 27. октобра.

- Цијенимо да је први приоритет у овом моменту борба са погоршаном епидемиолошком ситуацијом и да без обзира што је изборна кампања у току, јавних скупова СНСД у Граду Бањалуци неће бити- додао је Радојичић.

Како би се обезбиједила примарна здравствена заштита, али и растеретиле здравствене службе, у бањалучком насељу Долац отворена је нова Ковид амбуланта. Своје услуге у овом објекту пацијентима ће пружати један тим породичне медицине - доктор, те гинеколог, радиолог, психолог и психијатар по потреби и позиву. У амбуланти ће се узимати и узорци крви за лабораторијске анализе.

- Све наше службе су оптерећене, синоћ смо 12 доктора морали усмјерити на Хигијенско-епидемиолошку службу, а такође смо морали прераспоредити докторе који ће ићи у испомоћ у амбуланте за акутне респираторне инфекције, амбуланте породичне медицине и педијатрије, а мораћемо јачати и службу Хитне медицинске помоћи - рекла је директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић.

Први пацијенти у ковид амбуланти у Доцу биће збринути сутра, а амбуланта ће радити од 8.00 до 16.00 часова сваког радног дана. Уз средства предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, за опремање и оспособљавање амбуланте у Доцу, из градског буџета је издвојено 150.000 КМ.