latinica  ћирилица
20/10/2020 |  20:16 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Влада подржала пројекте у Челинцу (ВИДЕО)

Влада Републике Српске финансијски је учествовала у великом броју инфраструктурних пројеката у Челинцу и то ће бити настављено, рекао је премијер Радован Вишковић током посјете овој општини. Вишковић је обишао и предузеће Мегамонт које је, каже, примјер доброг пословања и које даје значајан допринос привредном развоју ове локалне заједнице и Републике Српске.
Радован Вишковић - Борис Пашалић -Челинац (фото:владарс) - Фото: Тwitter
Радован Вишковић - Борис Пашалић -Челинац (фото:владарс)Фото: Тwitter

Предузеће Мегамонт из Челинца запошљава 295 радника. Производе дијелове за аутоиндустрију и апарате за домаћинство. У потпуности је извозно оријентисано. Проблем у пословању су им поједине фирме кожарско-обућарске индустрије из сусједних општина које добијају одређене субвенције, па могу радницима да дају много већу плату.

Сувласник овог предузећа Винко Џомбић је навео да проблем овом предузећу представља близина општине Котор Варош, гдје се налазе двије веће фирме које имају веће субвенције за доприносе.

- Тако да су нам они нелојална конкуренција, јер дио наших радника одлази тамо да ради, јер за исту бруто плату добијају око 180 до 200 КМ већу нето плату - рекао је Џомбић.

Влада ће наћи рјешење, каже премијер Радован Вишковић, да овај проблем буде превазиђен и изразио задовољство што је ово предузеће превазишло проблеме које је имало због епидемије вируса корона, те да сада имају наруџбе до краја године.

- Циљ нам је да заштитимо здравље људи, али и привреду Републике Српске, економију, те смо данас овдје да разговарамо о проблемима са којима се наша предузећа носе - рекао је Вишковић.

Влада Српске дуги низ година улаже у велики број инфраструктурних пројеката у општини Челинац - од изградње путева до водопривреде. Такав један пројекат је и уређење шеталишта и корита ријеке Врбање, изградња насипа и градског моста.

Према ријечима момчила зељковића, наћелника Челинца, те двије инвестиције су укупно коштале око четири милиона КМ, које је издвојила Влада Републике Српске, док је један дио инвестиције за изградњу моста учешће Владе Србије.

- Наставићемо са уређењем овог корита и у овој години, узводно још 300 метара, те да затворимо овај прстен који ће послужити да буде једно од најљепших шеталишта у Републици Српској - најавио је Зељковић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је Влада Српске уназад дестетак година уложила 210 милиона КМ у пројекте из водопривреде.

- Настављамо да улажемо у Челинац, те почетком новембра крећемо са уређењем додатних 250 метара узводно од моста, чиме ћемо да обезбиједимо и још нека насеља, као што је Житњак, гдје ће бити изграђен и мост који ће да олакша живот његових становника - навео је Пашалић.

Из Владе Српске кажу да планирају улагање 19 милиона евра у инфраструктурне пројекте у десет локалних заједница у Српској.