latinica  ћирилица
21/10/2020 |  22:06 ⇒ 22:08 | Аутор: СРНА

Завршене 53. "Дучићеве вечери поезије"

Свечаном академијом вечерас су у требињском Културном центру завршене "Дучићеве вечери поезије" - манифестација која траје пуне 53 године.
"Дучићеве вечери поезије" - Фото: СРНА
"Дучићеве вечери поезије"Фото: СРНА

Градоначелник Мирко Ћурић рекао је да Требиње, без обзира на епидемију вируса корона, није жељело да прекине традицију ове манифестације, да би се на прави начин одужило своме пјеснику.

- Остаће у аналима забиљежена занимљивост да се "Дучићеве вечери поезије" одвијају у континуитету 53 године. И за вријеме бомбардовања Требиња, и за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата овдје се чула Дучићева ријеч, али и бројни стихови охрабрења његових насљедника по пјесничкој страсти и неуморном перу - истакао је Ћурић.

Он је нагласио да Требиње са правом носи епитет град културе и да је управо Дучић томе највише допринио.

- Дучићевим повратком започела је интензивнија реализација његове давно промишљене и добрим дијелом остварене идеје о Требињу као граду културе. С њим на Црквини све нам је једноставније и лакше, па и да спознамо да је тај пројекат добро утемељен, да је реалистичан и да нуди више него што се могло очекивати - рекао је Ћурић.

Он је истакао да су Требиње и Херцеговина поносни на Дучића, те да их управо тај понос води у даљи напредак.

- С Дучићем у памћењу и нашој културној баштини једноставно не можете пристати на мало и осредње, нити можете, нити имате право да будете без амбиција - рекао је Ћурић.

У програму вечерашње академије учествовали су глумци Народног позоришта из Београда, вокални солисти из Београда, те музичари и ученици из Требиња.

"Дучићеве вечери поезије" одржане су под покровитељством града Требиња и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Погледајте снимак свечане академије:

Повезане вијести:

Дучић би сада био поносан на своје Требиње

Отворена изложба "Из библиотеке Јована Дучића"

Требиње са Дучићевим именом ширило свој значај