latinica  ћирилица
23/10/2020 |  12:34 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Инспекторат: Извршено 975 контрола, затворен један угоститељски објекат

Инспекторат Републике Српске у протекла 24 часа извршио је 975 контрола поштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама на подручију Српске, а због непридржавања мјера један угоститељски објекат у Бањалуци је затворен на седам дана.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Због непридржавања прописаних мјера изречене су новчане казне за 10 објеката у укупном износу од 15.000 КМ, саопштено је из Инспектората Српске.

За потребе вршења појачаног инспекцијског надзора ангажовани су инспектори свих 13 инспекцијских сектора, а ова организација кадровских капацитета примјењује се од првог дана увођења мјера.

Због погоршања епидемиолошке ситуације у Српској рад инспектора организован је у смјенама, те поред доласка у редовном радном времену, субјекти посјету инспектора могу очекивати и у вечерњим и ноћним сатима, и након 24 часа.

У саопштењу је наглашено да субјекти могу очекивати и учесталије доласке инспектора на дневном нивоу који ће обилазити пословне објекте, а све у циљу досљедног провођења прописаних мјера и заштите здравља становништва.

Пословни субјекти су позвани да се придржавају превентивних мјера и не излажу ризику од кажњавања, те да имају на уму да један долазак инспектора у току дана не значи да су изузети од поновне посјете у току истог дана.

Циљ инспекције није кажњавање већ обезбјеђивање примјене прописа, а у тренутној ситуацији заштите здравља и живота грађана.

Пословни субјекти који поштују мјере и организују свој рад у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске не требају да брину због доласка инспектора. Међутим, свако неодговорно понашање и несавјесни појединци који угрожавају здравље грађана биће строго санкционисани.

Имајући у виду повећање броја обољелих, оптерећеност здравствених установа и ударе које је привреда претрпјела посљедњих пола године, све мјере које предузимају надлежне институције проводе се како не би дошло до затварања свих привредних активности, јер је циљ заштита људи и економије, редовна исплата плата, пензија, социјалних давања и очување болничких капацитета, додаје се у саопштењу.

Инспекција и у наредном периоду наставља са појачаним контролама на терену, посебно у угоститељским објектима у вечерњим сатима, средствима јавног превоза, али и другим објектима за које је специфична већа фреквенција грађана.