latinica  ћирилица
23/10/2020 |  17:06 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Додик: У Сарајеву је уништена српска заједница

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је, поводом усвајања Извјештаја о раду Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. година, да је у том граду потпуно уништена српска заједница и имовина Срба вриједна 50 милијарди марака.

- У Сарајеву је, што се тиче Срба, потпуно сатрта и уништена српска заједница, преко 150.000 људи је изашло, а Срби су тамо имали преко 50.000 стамбених јединица и да свака у просјеку кошта 100.000 марака, што је минимум, то је 50 милијарди марака богатства које је остало у Сарајеву и које су Бошњаци добили за ниску вриједност, а многе су и отели, као што су станови бивших припадника ЈНА који никада нису враћени власницима - рекао је Додик новинарима током посјете Пелагићеву.

Он је додао да чињенице говоре о томе да је над Србима вршен злочин у логорима, да су бацани у јаме око Сарајева и да су то покушали да сакрију, прије свега муслимански медији и власт, а онда и дио међународне заједнице.

- Шта ми имамо од тог извјештаја? Имамо, вјерујем, истину, а ми хоћемо голу истину - истакао је Додик и позвао све који имају било какве чињеничне спознаје о догађајима током рата у Сарајеву да их доставе, јер ће се извјештај допуњавати у континуитету.

Додик је додао да је писање извјештаја за Сарајево била обавеза коју су наметнули странци.

- То је била обавеза коју су сами себи задали странци, путем Суда за људска права тражен је извјештај од муслимана за Сарајево, што муслимани, наравно, никада нису урадили, али су зато странци натјерали тадашње власти Републике Српске да праве извјештај на који су се они касније позивали чак и у судским процесима у Хагу - истакао је Додик.

Он је рекао да су извјештај у ствари сачинили странци, а тадашња власт Српске их само прихватила као свој.

- Влада и парламент Републике Српске су поништили тај извјештај који је био пун нетачности и одлучено је да се прави извјештај за Сарајево и нови извјештај за Сребреницу који ће, вјерујем, бити готов највише за мјесец дана - најавио је Додик.

Према његовим ријечима, извјештај који је усвојен писали су стручњаци из свих крајева свијета, најважнија имена из те области.

Влада Републике Српске примила је данас к знању Извјештај о раду Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. година.

Предсједавајући Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву је стручњак из Израела Рафаел Израели, професор на Јеврејском универзитету и експерт из области историје радикалног исламизма који се сједници прикључио посредством видео-линка.

Извјештај се бавио истраживањем страдања Срба у Сарајеву са историјског, војног, политичког и других аспеката, а односио се и на реалну поставку и улогу медија у извјештавању током ратног периода у БиХ и конкретно у Сарајеву. Извјештајем је обухваћена и траума коју су Срби прошли током рата, а коју пролазе и данас.