latinica  ћирилица
23/10/2020 |  19:20 ⇒ 24/10/2020 | 07:54 | Аутор: Независне

Бањалука од сутра домаћин Међународног фестивала анимираног филма

Међународни фестивал анимираног филма Бањалука 2020 биче отворен сутра, 24. октобра, у 20 часова. Дирекција фестивала је, поштујући препоручене мјере заштите због епидемиолошке ситуације изазавне вирусом корона, одлучила да овогодишње, 13. издање фестивала одржи онлајн.
Међународни фестивал анимираног филма - Фото: РТРС
Међународни фестивал анимираног филмаФото: РТРС

Програми ће бити приказивани бесплатно, путем интернет платформе, за публику на простору БиХ, а фестивалски програм биће редукован само на приказивање филмова пристиглих на конкурс фестивала, без пратећих програма.

Из богате селекције филмова који су пристигли на конкурс, од укупно њих 567 из 39 држава свијета, селекциона комисија одабрала је 48 филмова у такмичарски програм, 12 у дјечји такмичарски и 27 у програм панорама.

У програмима који су пресјек савремене свјетске анимције традиционално највише анимираних филмова је из Француске, Пољске, Русије, Шпаније и Њемачке.

Из БиХ у такмичарском програму фестивала селектована су два анимирана филма, и то Игора Ђурића и Немање Вученовића, студената Смјера анимирани филм Академије умјетности из Бањалуке, чији су ово дипломски филмови.