latinica  ћирилица
23/10/2020 |  21:43 ⇒ 22:20 | Аутор: СРНА

Свака земља успјешна колико и њене локалне заједнице

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, који је вечерас у Козарској Дубици разговарао са начелником те општине Раденком Рељићем, истакао је да је свака земља успјешна онолико колико је успјешна свака њена локална заједница.
Козарска Дубица (фото: kozarskadubica.org) -
Козарска Дубица (фото: kozarskadubica.org)

Тегелтија је рекао да је циљ да у Козарску Дубицу буде привучен што већи број страних инвеститора, те да се помогне домаћим привредним субјектима који се сусрећу са озбиљним проблемима и посљедицама усљед епидемије вируса корона.

- Козарска Дубица је једна од наших локалних заједница која се налази на самој граници са Европском унијом. Разговараћемо о томе како убрзати проток људи и робе овдје на граници, да се не би стварале непотребне гужве и да бисмо имали што боље економске ефекте за Козарску Дубицу - рекао је Тегелтија уочи састанка о свим актуелним темама у вези са општином.

Рељић је навео да ће са предсједавајућим Савјета министара разговарати о финансијским и привредним темама, граничном прелазу у Козарској Дубици и планираним пројектима.

- Дио посла око граничног прелаза у Козарској Дубици је завршен. На нивоу институција БиХ интензивно се ради на отварању тог прелаза и за међународни саобраћај. То нам је битна тема јер имамо притисак јавности и са једне и са друге стране границе, како грађана Хрватске, тако и код нас у Козарској Дубици, и о томе ћемо вечерас разговарати - рекао је Рељић.

Он је нагласио да је то тема која је у надлежности Савјета министара, односно Мјешовите комисије за праћење и спровођење уговора о граници између БиХ и Хрватске.

- Начелница Хрватске Дубице /Ружица Карагић/ и ја смо упутили допис и Влади Хрватске и Савјету министара јер се мора спровести међународни уговор између двије земље за промјену статуса и стално отварање тога прелаза за међународни саобраћај - додао је Рељић.

Он је напоменуо да ситуацију додатно компликује чињеница да Хрватска, као чланица ЕУ мора добити сагласност Брисела јер је ријеч о спољној граници Уније.

- То је мало дужи процес који ће потрајати неколико мјесеци због спорости и проблема у комуникацији између двије земље, а поготово што је Хрватска у Европској унији. Прекатегоризација у стални гранични прелаз потрајаће до средине наредне године, а можда и дуже - рекао је Рељић.

Он је истакао да је општина Козарска Дубица до сада ријешила више од 40 одсто старих дугова који су оптерећивали општински буџет и црпили финансије.

- Посредством Савјета министара долазе многе инвестиције из свијета. Иако је пандемија вируса корона, људи показују интерес за БиХ због различитих околности јер смо на самој граници ЕУ. То ће бити још једна од тема, а са предсједавајућим Савјета министара разговараћемо о начинима привлачења инвеститора и страног капитала у Козарску Дубицу - рекао је Рељић.