latinica  ћирилица
24/10/2020 |  19:01 ⇒ 21:31 | Аутор: РТРС

Очекује се увођење нових мјера (ВИДЕО)

У Републици Српској у посљедња 24 часа тестиран је 1.201 узорак, а вирус корона регистрован је код 582 особе. Епидемиолошка ситиуација се погоршава, па се очекује и увођење нових мјера.
Корона вирус - Фото: РТРС
Корона вирусФото: РТРС

Бањалука поново броји највише заражених и то 82. Из Теслића су 63 новозаражена лица, 53 из Бијељине, 51 из Зворника, 40 из Градишке.

Из Института за јавно здравство Републике Српске саопштено је да је у посљедња 24 часа заражено 320 мушких и 262 женске особе од којих су 132 млађе, 379 средње и 71 особа старије животне доби.

Број заражених који се повећава сваки дан значи преиспитивање донесених мјера и њихово пооштравање.

- Очигледно је да је данашњи број заражених грађана вирусом алармантан. Мораћемо да подузмемо низ мјера које морају ићи за тим да се заштити становништво. Вјероватно ће се морати поново затварати школе, редуковати радно вријеме. Знам да није ни вријеме ни мјесто, али позивам и све актере изборног процеса, све партије да обуставе окупљања - рекао је на отварању ковид болнице у Бијељини српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

За разлику од марта и априла, када је међу зараженима било највише старијих лица, сада чешће оболијева радно продуктивно становништво старости 30 до 49 година.

- Оно што свакако забрињава је да се повећала интеракција између људи, што доводи до скока броја заражених. Вријеме је такво да смо се сви повукли у затворене просторе гдје се одвија интеракција, што погодује ширењу вируса. Зато и мјере о којима размишљамо иду у правцу да се смањи социјална интеракција, да заштитимо здравље људи, али и да очувамо привредну активност - рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Већ у наредна два дана у Бањалуци би могло да буде око 1.500 активних случајева заразе вирусом корона, изјавио је градоначелник Игор Радојичић. О новим мјерама биће разговарано наредне седмице.

- Ја се надам да нећемо морати потегнути оне радикалне мјере које смо имали у априлу и мају и да неће доћи поново до затварања, јер смо потпуно свјесни да свако затварање било којег субјекта ставља у први план економски и социјални проблем - рекао је Радојичић.

Током посљедња 24 часа пријављено је седам смртних случајева. Преминула су три мушкарца и четири жене средње и старије животне доби - двоје из Бањалуке и по једна из Мркоњић Града, Добоја, Шипова, Бијељине и Источне Илиџе.