latinica  ћирилица
25/10/2020 |  13:27 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

Нове мјере у Хрватској

Шеф националног штаба цивилне заштите Хрватске Давор Божиновић рекао је да ће од сутра у поноћ ступити на снагу нужне епидемиолошке мјере које се односе на забрану окупљања.

- Донисмо одредбу којом се прописује строга мјера физичког дистанцирања, два метра у затвореним просторима и 1,5 метар на отвореним. Забрањује се одржавање свих окупљања са више од 50 лица, а на свадбама и сахранама највише може бити 30 људи- рекао је Божиновић на конференцији за новинаре.

На осталим приватним свечаностима биће дозвољено окупљање највише 15 лица, а спортска такмичења могу се одржавати само без публике.

Јавна окупљања могу трајати само до 22.00 часа, а свадбе до поноћи, до када ће трајати и окупљања у угоститељским објектима.

- Обавјештења о окупљањима више од 30 лица морају се доставити цивилној заштити, као и евиденција за сва окупљања са више од 15 особа - рекао је Божиновић.

Забрањује се продаја алкохола од поноћи до 6.00 часова.

Обавезно је ношење маски на отвореном кад није могуће обезбиједити дистанцу. Маске су обавезне и на гробљима, због празника Свих светих.

Мјере се одређују на 14 дана након чега ће бити процијењено њихово провођење и донесена одлука и њиховом евентуалном даљем продужавању.

Директор Националног института за јавно здравство Крунослав Цапак и министар здравља Вили Берош истакли су да у цијелом свијету расте број новообољелих, а Хрватска је на средини међу европским земљама.