latinica  ћирилица
27/10/2020 |  13:18 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Долазак Лаврова велики догађај, састанак са руководством Српске у Источном Сарајеву (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је долазак руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова у Републику Српску велики догађај, те да ће с њим разговарати комплетно руководство Српске.
Цвијановић, Вишковић, Додик и Лавров - Фото: РТРС
Цвијановић, Вишковић, Додик и ЛавровФото: РТРС

- Његова посјета Српској за мене лично је важнија од посјете Предсједништву БиХ. Лавров је пријатељ Српске, човјек који је дуго година био министар, а прије тога амбасадор у Уједињеним нацијама и разумије детаље о проблемима у БиХ, а за нас је вема важно да имамо људе који разумију детаље - рекао је Додик у Бањалуци.

Према његовим ријечима, многим дипломатама који долазе у БиХ у интересу су само неке глобалне ствари и нико не жели да се бави детаљима.

- Лавров је с друге стране човјек који се разумије у то и представља једну велику Русију која је нама пријатељска са становишта поштивања Дејтонског споразума и међународног права - објаснио је Додик.

Русија се посљедњих десетак година, рекао је Додик, није придружила ниједној активности виског представника у БиХ у погледу подузимања и наметања мјера.

- То значи да су све мјере које је високи представник подузео нелегалне јер је предвиђено да за њих постоји консензус међународног фактора, а те мјере нису имале консензус у погледу изузетог става Русије - истакао је Додик.

С друге стране, навео је српски члан Предсједништва, Русија је веома предано читала извјештаје које је Српска достављала Савјету безбједности и указивала на те елементе.

- Лаврова ћемо упознати о стању како га ми видимо. Мислимо да је БиХ погрешна земља са становишта садашњег времена, те да сви напори који су уложени нису обезбиједили да се нешто од ње направи. Ако то није успјела масовна војна, финансијска и политичка интервенција међународне заједнице, онда на који начин мисле сада да нешто ураде - рекао је Додик.

Додик је додао да је примарно за то да се постигне договор и очува изворни Дејтон, али да није за разне екскурзије у вези са Дејтонским споразумом.

Додик је навео да је високи представник Педи Ешдаун направио озбиљне проблеме у БиХ, те да се сада види да су рјешења која је он тада наметнуо довели до такве БиХ која је у апсолутној кризи.

- БиХ је неуспјешна земља и о томе желимо да причамо и са Лавровом - рекао је Додик.

Повезане вијести:

Цвијановић: Русија одувијек била у функцији заштите Дејтонског споразума

Појачане мјере безбједности због доласка Лаврова

Лавров: Русија потпуно подржава дејтонски статус Српске