latinica  ћирилица
27/10/2020 |  18:20 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Пола вијека од земљотреса који је заувијек промијенио Бањалуку (ФОТО/ВИДЕО)

Прошла је 51 година од дана који је заувијек измијенио лице Бањалуке.
Земљотрес у Бањалуци (фото: архива) -
Земљотрес у Бањалуци (фото: архива)

На данашњи дан, 27. октобра 1969. године град је затресао земљотрес јачине 6,6 степени Рихтера.

Био је то трећи у два дана, однио је 15 живота и причинио огромну штету на око 90.000 објеката.

27. октобар 1969. године, 9.11 часова – прошла је 51 година, али они који су живјели у Бањалуци, тог тренутка сјећају се и данас.

Земљотрес у Бањалуци 1969. године (Фото: historija.ba)

Иако је највећу штету тада причинио тек трећи земљотрес, није га било могуће предвидјети. То није могуће ни данас.

Могуће је пратити сеизмичку активност, прилагодити објекте који се граде у трусном подручју и обнављати правила која се тичу градње.

- Приликом градње да се поштују сви прописи о асеизмичкој градњи јер у том случају и кад се дешава земљотрес који може да направи велике штете, направи их углавном на градњи, која је грађена прије доношења тих прописа. То су углавном старије зграде, као што сте видјели у Заребу недавно, то се управо десило - изјавила је начелница Одјељења за опсерваторијску сеизмологију, Хидрометеоролошки завод Републике Српске Сњежана Цвијић Амулић.

Након земољотреса 1969. никла је потпуно нова Бањалука, а прописи који се тичу стандарда градње писани су поново. Постоје и данас, али колико се поштују?

- Од рата на овамо дошло је до нарушавања стандарда. Ја бих желио подсјетити оне који граде да би се ваљало вратити стандардима који су важили до деведесетих јер ово и даље јесте подручје на којем могу да се десе земљотреси велике снаге - упозорио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Земљотрес у Бањалуци (фото: архива)

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић напоменула је да постоје стандарди о градњи.

- Постоје стандарди, како се граде објекти, какав објекат мора да буде саграђен, каква пројектна документација, да би се избјегле оне посљедице које је Бањалука 1969. године, и многи други градови у региону, доживјели - истакла је Голићева.

Може ли, када и којим интензитетом Бањалуку да задеси нови земљотрес, не може се прогнозирати.

Бањалука је, уз Петрињу и Дубровник, једна од три сеизмички активна подручја на Западном Балкану и то би требало имати на уму приликом пројектовања објеката.

Јер, када се тло затресе, највећи непријатељ није земљотрес, већ небезбједна градња.