latinica  ћирилица
28/10/2020 |  18:39 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Драстично повећање броја хоспитализованих од вируса корона у Српској (ВИДЕО)

За само 24 часа у Српској је 47 пацијената више хоспитализовано у болницама због ковид 19 обољења. Испред Универзитетско -клиничког центра колоне санитетских возила из локалних заједница са ковид позитивним пацијентима, а од њих 209 који су ту хоспитализовани, чак 120 мора да буде на кисеоничкој потпори.
Састанак о епидемиолошкој ситуацији - Фото: Тwitter
Састанак о епидемиолошкој ситуацијиФото: Тwitter

Ситуација алармантна, али под контролом,и на локалним заједницама је уводити по потреби ригорозније епидемиолошке мјере од републичких.

Ситуацију уозбиљити,а како другачије него сталним понављањем о поштовању епидемиолошких мјера јер здравље мора да буде на првом мјесту свима.Тешка клиничка слика свих ковид обољелих у Универзитетско клиничком центру.

Генерални директор УКЦ Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је у УКЦ Српске хоспитализовано 209 пацијената позитивних на вирус корона, а да је само прије четири дана тај број био 76, што довољно говори о тренутној епидемиолошкој ситуацији.

Он је навео да је у УКЦ до сада лијечено око 2.000 пацијената, а око 250 их је било на респиратору, те да је преживљавање више од 40 одсто што је у свјетском врху

Студенти медицине већ помажу здравственом сектору од марта мјесеца у хигијенско епидемиолошким служабама,али ако буде потребе биће и у клиничким службама, јер ово је јединствена прилика за праксу током пандемије,поручују њихови професори.

- Медицински радници су под великим притиском, те морамо учинити све да им помогнемо, да им релаксирамо смјене, умјесто да критикујемо - изјавио је декан Медицинског факултета Бањалука Ранко Шкрбић.

Град Бањалука увео бројне мјере,од позивања пшензионисаних здравствених радника који ће радити као испомоћ на телефонским линијама са зараженим пацијентима,до повећања броја радника у амбулантама за акутне респираторне инфекције до одлуке о стимулацији од 10 одсто за све оне који су директно укључени у рад са вирус позитивним.Град је Дому здравља додијелио и додатних 150.000 марака.

- Морамо креирати и нови пакет мјера подршке привреди на свим нивоима - истакао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Болница "Свети Врачеви" у Бијељини све сбоје снаге усмјерава у едуковање кадра, јер је неопходно одмијентити све оне који се мјесецима даноноћно боре.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић сматра да је потребно много више апеловати на људе да поштују епидемиолошке мјере.

Директор бијељинске болнице "Свети врачеви" Златко Максимовић рекао је данас да се у ковид болници тренутно налази више од 40 пацијената, али да нема мјеста паници јер се ствари држе под контролом и морал здравствених радника је висок.

Универзитеска болница у Фочи током претходних мјесеци у борби са зараженим пацијентима и сталним упозорењима на што мања окупљања која доводе до ширења вируса.

Директор фочанске болнице Радмил Марић навео је да је током пандемије, захваљујући улагањима Владе, отворена ковид лабораторија која је само данас направила више од 200 тестова.

Различите су епидемиолошке ситуације по градовима и општинама Српске. Већина вапи за што више медицинског кадра.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је здравствени систем уморан и да су здравствени радници преморени.

Локане заједнице морају имати стално на уму да могу донијети ригорозније мјере него што налажу републичке епидемиолошке. Један од великих проблема епидемиолога је скривање контаката од стане заражених

Шеф Тима за праћење мјера и препорука Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић изјавио је да постоји процјена да ће се ситуација у вези са ширењем вируса корона у Републици Српској радикализовати у наредних пет до седам дана.

Српска је прешла бројку од 100.000 тестирања на вирус корона PCR методом.

- Препорука Свјетске здравствене организације  била је да се на овај начин врши тестирање, кроз дефиницију случаја, идентификацију. Ми се водимо са три тачке - идентификација, изолација и праћење контаката - рекао је директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић.

И медији су позвани да што више приказују приче о пацијентима који су прележали ковид 19, јер само на тај начин грађани могу стећи слику о озбиљности овог обољења. А управо је Телевизија Републике Српске прва у документарном филму "Нема хероја без маске" објавила причу пацијента који је провео 32 дана на респиратору, а 75 лежао у Универзитетско-клиничком центру.